Denník N

Teplo má zdražieť o 140 %. Podobne aj elektrina a plyn, ale len tým, ktorí nedostanú špeciálnu Sulíkovu zľavu

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory
  • Cena tepla môže od nového roka stúpnuť o 140 percent, odhadol regulačný úrad.
  • Najmenej dvojnásobné zdraženie by podľa neho hrozilo domácnostiam aj pri plyne a elektrine. 
  • Niektorých odberateľov elektriny chce vláda zachrániť dohodou so Slovenskými elektrárňami, ktorá má garantovať zastropovanú cenu do konca roku 2024.
  • Lacnejší plyn má domácnostiam ponúkať SPP a zrejme aj ZSE a VSE. Účty za teplo však budú bez zľavy.

Ak sa udrží súčasná úroveň trhových cien, energie môžu domácnostiam v roku 2023 zdražieť o viac ako dvojnásobok, upozorňuje vo svojej analýze Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Najkľúčovejšie opatrenie, ktoré štát môže spraviť, je využitie zlacnenej elektriny z memoranda so Slovenskými elektrárňami. Domácnostiam by pomohlo ušetriť aj na vykurovaní, pokiaľ drahší plyn vymenia za elektrinu. Koncovú zmluvu s elektrárňami však verejnosti ešte nepredstavili.

Zdražovanie pritom čaká domácnosti aj pri plyne. ÚRSO odhaduje, že ceny na budúci rok by mohli vzrásť v priemere o viac ako 170 percent pri súčasnom vývoji na trhu. Tu by mali mať domácnosti možnosť uzavrieť výhodnejšie kontrakty s SPP a ďalšími tradičnými dodávateľmi ZSE a VSE.

Narastú aj ceny tepla

Ceny plynu pritom ovplyvnia aj regulovanú cenu tepla, keďže na Slovensku sa vykuruje najmä plynom. Diaľkové vykurovanie,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie