Denník N

Ekológ a europoslanec Wiezik: Mať všade autá je priveľký luxus a diskomfort (+ video)

Michal Wiezik. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Wiezik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ekológ a europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska by hneď zakázal vstup turistov do Štiavnických vrchov. Hrozí tam podľa neho veľké riziko požiaru.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Požiare, sucho a vysoké teploty sú dôsledky klimatickej zmeny. Sme v jej úvodnej fáze, hovorí ekológ a europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska.

V rozhovore hovorí, či na Slovensku hrozia požiare ako v Českom Švajčiarsku,

  • o katastrofe na rieke Slaná,
  • o problémoch s pitnou vodou,
  • ale aj o tom, či je v poriadku, ak letenka z Viedne do Košíc stojí menej, než keby tam človek cestoval vlakom.

V Česku už niekoľko dní horí Národný park České Švajčiarsko. Požiar sa rozšíril aj do Nemecka, nedávno bol požiar v Slovinsku. Je len otázkou času, kedy budú podobné požiare aj na Slovensku?

Myslím, že už tento rok sa na to môžeme pripraviť. Je veľký predpoklad, že katastrofálne sucho sa môže zhmotniť do lesných požiarov. Už sme mali menšie epizódy, našťastie sa ich podarilo rýchlo lokalizovať. Potenciál pre vznik veľkého lesného požiaru je obrovský, možno najväčší, aký sme zažili za poslednú dekádu.

Na podobné požiare sme boli zvyknutí v krajinách v inom klimatickom pásme. Prečo sa presúvajú do strednej Európy? Je to známka klimatickej zmeny?

Bežné teploty u nás v špičke horúčav dosahovali 39 stupňov Celzia. V kombinácii s dlhotrvajúcim suchom, pri ktorom hovoríme o deficite zrážok na úrovni 200 milimetrov, čo je viac ako polovica bežných zrážok. De facto sme sa posunuli do pásma južných krajín. Takéto podmienky boli na Balkáne alebo v Stredomorí, a teraz ich máme tu. Inak ako klimatická zmena sa to nazvať nedá. Mení sa počasie, úhrn zrážok, rozloženie zrážok, stúpajú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Klimatická kríza

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie