Denník N

Obilie z Odesy po mesiacoch odplávalo. Riziko hladomoru však nateraz ostáva

Foto - TASR
Foto – TASR

Z odeského prístavu dnes ráno vyplávala prvá nákladná loď s obilím od začiatku ruskej agresie na Ukrajine. Plavidlo s názvom Razoni vezie na palube 26-tisíc ton obilnín a mieri do Istanbulu a ďalej do Libanonu. Pre krajiny, ktoré sú od dovezených plodín závislé, je to mierna úľava, no hrozba hladomoru ďalej trvá.

Rusko vývoz obilia čiernomorskou cestou od začiatku invázie Ukrajiny blokovalo. V prístave tak ostalo zaseknutých dvadsať miliónov ton plodín. Blokáda spôsobila celosvetový nedostatok obilia a jeho ceny vystúpali raketovým tempom. Pre krajiny na Blízkom východe, ale aj v Afrike, je surovina z ukrajinských prístavov životne dôležitá, pretože ďalšie predĺženie nedostatku ich môže posunúť bližšie k hladomoru. Ide o krajiny ako Etiópia, Nigéria, Južný Sudán, Jemen, ale aj Afganistan, Somálsko či Keňa.

Loď, ktorá musela preplávať koridorom medzi mínami, mohla vyplávať vďaka diplomatickej dohode, ktorú medzi Ukrajinou a Ruskom moderovalo hlavne Turecko, ale aj Organizácia spojených národov. Vyjednávanie o dohode trvalo dva mesiace a zahŕňa ruskú podmienku, že Turecko dá pozor, aby Ukrajina transportovala skutočne obilie a nie zbrane. Na tieto účely má v Istanbule vzniknúť špeciálne koordinačné centrum.

Foto – TASR

Dohodu podpísali, no aj tak bombardovali

Dohodu obe strany podpísali 22. júla v Istanbule. Rusko vtedy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie