Denník N

Výklady nebudú svietiť a klimatizácia nepôjde naplno. Španielsko chce šetriť energie, Madrid je však proti

V Španielsku ešte stále doznieva silná vlna horúčav. Foto - TASR/AP
V Španielsku ešte stále doznieva silná vlna horúčav. Foto – TASR/AP

Opatrenia sa týkajú štátnych zariadení aj podnikateľov v súkromnom sektore. Domácnosti šetria už dlho, keďže si elektrinu nemôžu dovoliť.

Všetkých, ktorým prekáža svetelné znečistenie spôsobené vysvietenými výkladmi a reklamami, táto správa poteší: Španielsko zhasne.

Premiér Pedro Sánchez minulý týždeň predstavil prvý balík opatrení na zníženie spotreby energií v reakcii na Putinovu vojnu na Ukrajine a v snahe o zníženie energetickej závislosti Európy od Ruska.

To, že štátne aj súkromné priestory budú musieť po desiatej večer zhasnúť, je jedným opatrením. Druhé sa týka klimatizácie a kúrenia, ktoré po novom budú obmedzené a budú mať pravidlá.

Nie všetci s tým súhlasia.

„Madrid nezhasne,“ napísala odhodlane na twitteri premiérka autonómnej oblasti Madrid Isabel Díaz Ayusová, pretože podľa nej to spôsobí „tmu, chudobu, smútok“.

Príďte bez kravaty

Keď sa Sánchez minulý týždeň postavil pred novinárov, aby balíček opatrení predstavil, svoj prejav zakončil slovami:

„Predtým, ako skončím, chcel by som, aby ste si všimli, že nemám kravatu. To znamená, že všetci môžeme prispieť k šetreniu energií a požiadal som ministrov a ministerky, všetkých verejných činiteľov a aj tých v súkromnom sektore, že ak tak ešte neurobili, nech aj oni prestanú nosiť kravaty, ak to nie je potrebné.“

Dôvod?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie