Denník N

Slovenský startup prináša blockchain do leteckého priemyslu, spolupracuje aj s Európskou vesmírnou agentúrou

Spoluzakladateľ startupu 3IPK Juraj Zámečník. Foto N - Vladimír Šimíček
Spoluzakladateľ startupu 3IPK Juraj Zámečník. Foto N – Vladimír Šimíček

Blockchain býva spojený najmä s kryptomenami, ale množstvo firiem od medzinárodných gigantov ako IBM až po startupy sa túto technológiu snaží využiť v biznise. Jedným z nich je aj slovenská firma 3IPK.

Letectvo je prísne regulované odvetvie s komplikovanou dodávateľskou sieťou, v ktorej musí byť všetko prehľadné a dôveryhodné, aby sa cestujúci nebáli sadnúť si do lietadla. Technológia blockchain, ktorá chráni a sprehľadňuje dátový tok, dokáže výrazne znížiť náklady v tomto reťazci, hovorí spoluzakladateľ 3IPK Juraj Zámečník, ktorý pred založením pracoval pre Airbus.

„Ľuďom sa pri pojme blockchain vybaví bitcoin a povedia si, že s tým nechcú mať nič spoločné. Ale my sa kryptomenám nevenujeme. My robíme softvérové riešenia na báze technológie blockchain pre vysoko regulované oblasti, ako je napríklad letectvo,” hovorí Zámečník.

Startup 3IPK vznikol v roku 2019, doteraz získal investície okolo milióna eur, ale stále sa nachádza v ranom štádiu vývoja. V leteckom priemysle má však potenciál patriť medzi elitu vďaka znalostiam technológií, ale aj prostredia leteckého priemyslu, ktorý je veľmi špecifický, konštatuje spoluzakladateľ.

Projekty založené na blockchaine sú medzi investormi obľúbené. Odborníci odhadujú, že v roku 2029 bude blockchainový trh atakovať hodnotu 164 miliárd dolárov. Minulý rok to bolo necelých 5 miliárd dolárov.

Po troch rokoch má startup na trhu 5 zazmluvnených zákazníkov, medzi ktorých patria Európska vesmírna agentúra, druhý najväčší európsky výrobca satelitov a vesmírnych komponentov Thales Alenia Space či samotný Airbus.

Aby sme lietali bezpečne, musíme veriť každému komponentu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie