Denník N

Hoffmann zachraňuje zvyšky svojho biznisu v Chemku. S novými partnermi chce v Strážskom vynoviť úradmi zavretú čističku

Priemyselný areál Chemka v Strážskom. Foto – TASR
Priemyselný areál Chemka v Strážskom. Foto – TASR
  • Čističku odpadových vôd v areáli po východoslovenskom Chemku kontrolóri životného prostredia vlani zavreli. Teraz jej zadlžený majiteľ Mario Hoffmann chystá projekt na jej oživenie.
  • Viaceré podniky v Strážskom už Hoffmann za posledný rok uzavrel, no pre čističku si našiel troch nových partnerov z finančnej a odpadovej brandže.
  • Ak sa modernizácia za štyri milióny eur vydarí, vyrieši to jeden z najväčších environmentálnych problémov v regióne. 

Zadlžený bratislavský finančník Mario Hoffmann za posledné dva roky prišiel o takmer celý svoj rozsiahly biznis v priemyselnom areáli bývalého Chemka Strážske. Výrobu svetelných stabilizátorov na zvýšenie odolnosti plastov voči slnečnému žiareniu v Chemku Slovakia a výrobu technológií pre chemický priemysel Chemstroj tam zavrel po tom, čo pre ne nevedel nájsť nových investorov.

Teraz sa však Hoffmann pokúša v Strážskom zachrániť aspoň svoj posledný biznis, ktorým je odpadové hospodárstvo pre firmy, ktoré sa postupne usídlili v areáli bývalého socialistického kolosu Chemka. Hoffmann to chce dokázať aj vďaka partnerstvu s viacerými spoluinvestormi z finančnej a odpadovej brandže.

Hoffmann spolu s partnermi chce zmodernizovať v Chemku zastaralú čističku odpadových vôd, ktorá je pre priemyselnú výrobu v oblasti veľmi dôležitá, no jej funkčnosť je už taká nízka, že vlani na jar mu ju štátna inšpekcia životného prostredia zatvorila. Aj s odkazom, že znova ju môže spustiť až po rozsiahlej ekologizácii.

Podľa projektu, ktorý už posudzujú domáce povoľovacie úrady, má vynovenie čističky stáť štyri milióny eur. Zabezpečiť ho má nová firma ČOV Strážske, ktorú Hoffmann založil so spoluinvestormi v polovici júla.

Hoffmann v ČOV Strážske vlastní prostredníctvom svojej priemyselnej skupiny Energochemica polovičný podiel.

Kto sú noví Hoffmannovi partneri

  • Desatinu podielov v novej firme drží významný

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ochrana prírody

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie