Denník N

Šéf ÚRSO: Memorandum o elektrine potrebujeme dotiahnuť do konca, inak bude zle. Veľa času už nie je

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vláda už niekoľko mesiacov hovorí, že zabezpečí lacnejšiu elektrinu aj plyn pre domácnosti. Ani do začiatku augusta však nepredstavila trhu ani Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) potrebné detaily o tom, ako má byť mechanizmus nastavený. Dodávatelia energií ani odberatelia preto nevedia, na čom sú, neistota vzniká na oboch stranách.

Nezávislý ÚRSO, ktorý o cenách energií rozhoduje, si celý čas držal odstup. V posledných dňoch však zverejnil analýzu, z ktorej vychádzajú hrozivé čísla. Ak vláda nezasiahne, ceny elektriny môžu od nového roka narásť o 130 a plynu o 170 percent. Analýza úradu pritom vychádzala z údajov do konca júna, už v júli však stúpajúci trend na trhu pokračoval, takže nárast koncových cien od nového roka môže byť ešte drastickejší.

Sám šéf ÚRSO Andrej Juris priznáva, že tieto čísla ho šokovali. Až tak, že inak zdržanlivý úrad sa rozhodol vyzvať vládu, aby už konečne konala.

„Situácia je veľmi vážna. Ak sa nič neudeje, extrémne ceny budú mať dramatické dosahy na peňaženky domácností,“ povedal v rozhovore pre Denník E.

Juris, ktorý na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka úradu šéfuje od júla 2020, ďalej hovorí:

  • kde vďaka vysokým cenám elektriny vzniká štátu prebytok financií,
  • že pri cenách plynu sa im zmenšuje manévrovací priestor,
  • že vykurovanie plynom sa javí ako najdrahšia alternatíva,
  • že by bol rád, keby detaily okolo memoranda na lacnú elektrinu už boli na stole.

Na základe vašej analýzy by sa mali ceny elektriny zdvihnúť od nového roka o 130 %. Ide o nárast iba jednej časti ceny – dodávky – alebo hovoríte o koncových cenách?

Odhady sú na koncové ceny. Aby som to spresnil, analýza hovorí, aké budú efekty trhových cien elektriny a plynu. Ešte nemáme informácie o tom, ako sa môžu zmeniť napríklad distribučné poplatky alebo tarifa za systémové služby. Trhová cena elektriny má však výrazný vplyv okrem dodávky aj na straty v sústavách, pretože aj na tieto účely sa nakupuje elektrina na burze, a ovplyvňuje aj tarifu za prevádzku systému.

Pri odhade ste teda počítali tak, ako keby ste regulačné poplatky nijako neupravovali, iba by na ne vplývala súčasná trhová cena.

Presne tak, ceteris paribus.

Do akej miery je reálne, že sa tento váš odhad vyplní?

To je ťažko povedať a netrúfame si predikovať budúcnosť. Odhady vychádzajú z údajov ku koncu júna tohto roku, teraz však vidíme, že v júli išli trhové ceny energií ešte viac hore. Pokiaľ bude tento trend pokračovať, vplyvy môžu byť výraznejšie.

Čiže nárast cien elektriny môže byť ešte vyšší.

Elektriny aj plynu.

K cenám za dodávku elektriny a memorandu medzi vládou a Slovenskými elektrárňami sa ešte neskôr vrátime.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Rozhovory

ÚRSO

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie