Denník N

Kozmonauta zoženiem ľahšie ako kuchára, žartujú v reštauráciách. Ale aj turistov je menej

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • V hoteloch a reštauráciách na Slovensku dovolenkuje menej ľudí ako minulý rok.
  • Ľudia šetria a po rokoch idú radšej k moru.
  • Aj tak majú niektoré reštaurácie problém s nedostatkom personálu. 

Dopyt dovolenkárov po cestovaní na Slovensku je menší než minulý rok, tvrdia to viacerí hotelieri a majitelia reštaurácií.

„Minimálne o 30 – 40 percent,“ odhaduje medziročný prepad spolumajiteľ reštaurácie Dobré časy Starý Smokovec Daniel Jakubčák. Vidí nižší záujem aj o hotelové služby, pretože manažuje aj Slowenskú reštauráciu v Starom Smokovci, ktorá poskytuje služby aj hotelovým hosťom.

Za slabším dopytom je najmä vojna na Ukrajine a inflácia, ktorá núti ľudí šetriť, a ešte stále aj obavy z covidu, myslí si Jakubčák.

Druhá možnosť je, že kto už sa rozhodne cestovať, tak si po rokoch rôznych obmedzení zvolí radšej pobyt pri mori, uvažuje Jakubčák.

„Zatiaľ sa zdá, že väčšina ľudí sa tento rok rozhodla pre dlhšiu dovolenku v zahraničí, ktorú mnohí z nich kombinujú s párdňovými výletmi či pobytmi v rámci Slovenska,“ odhaduje prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

Asociácia vidí za slabšou sezónou najmä snahu šetriť v inflačnej kríze. Pokles domácich a menej zahraničných turistov podľa Harbuľáka spôsobuje, že toto leto v turizme na Slovensku s určitosťou nebude dosahovať parametre rokov 2020 a 2021.

Prvé odhady sú aj v číslach:

  • V porovnaní s minulým rokom je počet prenocovaní domácich návštevníkov na Slovensku nižší zhruba o 10 – 15 %, očakáva sa to tak za júl aj za august.
  • Počet prenocovaní zahraničných návštevníkov nedosahuje ani polovicu predpandemickej úrovne, ale v porovnaní s minulým rokom rastie. Keď sa zrátajú domáci aj zahraniční turisti, medziročne ide o úbytok.

Podobne je to aj v reštauráciách – mnohé čelia prepadu tržieb aj o 30 – 50 percent

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Dovolenka 2022

Gastro a jedlo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie