Denník N

Cena zlata od vojny na Ukrajine klesla, od ruského zlata chcú dať investori ruky preč

Foto - Jumpstory
Foto – Jumpstory
  • Cena zlata napriek vojne na Ukrajine, vysokej inflácii a pandémii nestúpa, od marca poklesla o 13 percent, množia sa pochybnosti o jeho schopnosti byť protiinflačným aktívom.
  • Na trhu so zlatom je divná situácia, od leta podlieha ruské zlato sankciám, mnohí investori sa ho chcú zbaviť, lebo aj zlatom Rusko financuje vojnu. 
  • Odborníci hovoria, či je pre nich zlato sklamaním a či má mať v majetku bežného investora miesto.

Keď v marci Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine, investori sa začali presúvať k zlatu. Jeho cena sa priblížila historicky najvyššej hodnote, keď dosiahla 2 052 dolárov za uncu. Niektorí dodávatelia aj na Slovensku mali dočasne problém uspokojiť dopyt a zabezpečiť drobným investorom objednané mince.

No hoci sú vojna, pandémia a obdobie vysokej inflácie učebnicový príklad, pri ktorom by malo zlato ako poistka fungovať, jeho cena odvtedy klesla. Od marca bola do konca júla nižšia o 17 percent, potom zlato skorigovalo stratu od marca na 13 percent. Aktuálne sa obchoduje pri 1 784 dolároch za uncu.

„Ukazuje sa, že protiinflačná funkcia zlata, ktorá dobre fungovala v minulých desaťročiach, aktuálne nefunguje,“ hovorí analytik Across Private Investments Dominik Hapl. Zaskočených je podľa neho veľa predajcov investičného zlata, pretože pri súčasnej geopolitickej a inflačnej situácii by malo byť zlato niekde inde.

Prečo je to tak:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie