Denník N

Sulík uisťoval, že lacná elektrina z Mochoviec bude. Povolenie však nový blok stále nemá

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Vláda sa dohodla so Slovenskými elektrárňami, že domácnostiam dodajú lacnejšiu elektrinu.
  • Podmienkou je, že sa podarí spustiť tretí blok Mochoviec. Jeho plný výkon sa očakával v lete, nový jadrový zdroj na povolenie však ešte čaká.
  • Navyše zo schémy vypadli nemocnice či školy a minister hospodárstva Richard Sulík posúva podpis záväznej zmluvy až na hodinu dvanástu.

Pri dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce nastal dôležitý okamih koncom januára. Úrad jadrového dozoru (ÚJD) vtedy zverejnil návrh povolenia na uvedenie 3. bloku do prevádzky. Po spočítaní všetkých zákonných lehôt sa očakávalo, že finálne rozhodnutie môže byť vydané najskôr v apríli a do prevádzky sa blok môže spustiť v lete, ak všetko pôjde hladko. Zatiaľ však jadrový dozor povolenie nevydal.

Vzhľadom na to, že jadrový zdroj mal byť dokončený pred desiatimi rokmi, sa omeškanie o pár mesiacov nemusí zdať ako zásadný problém. Lenže lacná elektrina, ktorú majú dostať domácnosti od nového roka, je podmienená práve spustením tretieho bloku.

ÚJD si nechal spraviť posudky

Minimálna lehota, kým povolenie na prevádzku nadobudne právoplatnosť, bola dva a pol mesiaca. Dnes je to už viac ako pol roka,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie