Denník N

Dotácie zeleným elektrárňam dramaticky klesli. Môže to zmenšiť tlak na budúcoročné faktúry

Ilustračné foto N - Tomáš Grečko
Ilustračné foto N – Tomáš Grečko
  • Dramatický rast cien elektriny na burze znamená, že na dotované zelené elektrárne treba doplácať menej.
  • Trhové úrovne prevyšujú výkupné ceny elektriny garantované štátom pre mnohých výrobcov.
  • Klesne takzvaná tarifa za prevádzku systému, ktorá tvorila časť koncovej ceny elektriny.

Kým na burzách rastú ceny elektriny, existuje jedna položka, ktorá by mohla tlak na faktúry znížiť. Reč je o takzvanej TPS-ke – pre ľudí z brandže známej ako tarifa za prevádzku systému. V ľudskej reči ide o poplatky, cez ktoré sa spotrebitelia skladajú na podporu elektrárňam šetrným k životnému prostrediu.

Zelené elektrárne majú totiž nárok na to, aby sa im doplácal rozdiel medzi burzovou cenou elektriny a cenou, ktorú im štát garantoval, aby ich motivoval vyrábať ekologicky. V časoch, keď dramaticky rastie cena na burze, sa však priestor na doplatky zmenšuje a niektorí výrobcovia už žiadne nedostávajú.

Ak mala fotovoltická elektráreň v minulosti nárok na garantovanú cenu napríklad 300 eur za megawatthodinu a cena na burze bola bežne aj na úrovni 50 eur, potom sa jej doplatilo 250 eur. V roku 2014 sa na tejto tarife vybralo viac ako pol miliardy eur, v predkoronovom roku 2019 asi o 100 miliónov eur menej. V tých rokoch to bežnú domácnosť zaťažilo asi 70 eurami ročne.

V posledných mesiacoch však cena elektriny na trhu vysoko prevyšuje výkupné ceny dohodnuté s mnohými zelenými výrobcami. Vtedy sa doplatok

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie