Denník N

Začínajúca podnikateľka vybudovala úspešný salaš s 300 ovcami. Štát jej za malú chybu zobral dotácie a naparil pokutu

Eliška Štefankovičová Gieciová s rodinou. Foto - Eliška Štechankovičová Gieciová
Eliška Štefankovičová Gieciová s rodinou. Foto – Eliška Štechankovičová Gieciová
  • Úspešný projekt chovu oviec a výroby syrov Muránsky salaš ohrozujú pokuty od štátu. Dôvodom je oneskorené hlásenie presunu oviec zo zimných na letné pastviny.
  • Podnik to považuje za byrokratickú šikanu, lebo o zvieratá sa stará tak, ako má.
  • Agrorezort na postihu trvá a odvoláva sa pritom aj na nadradenú legislatívu EÚ.
  • Salaš vybudovala mladá podnikateľka Eliška Štefankovičová Gieciová a pomáhajú jej s ním aj spolumajitelia najväčšej domácej siete teplární na biomasu Národnej energetickej.

Prestarnutému slovenskému poľnohospodárstvu chýbajú mladí ľudia aj výroba hotových potravín, lebo veľa fariem končí len pri jednoduchom dorábaní základných komodít, ktoré často putujú na ďalšie spracovanie do cudziny. Upozorňuje na to už dlhšie štát a na vymazanie týchto slabín uvoľňuje špeciálne dotácie.

Tridsiatnička z Dežeríc pri Bánovciach nad Bebravou Eliška Štefankovičová Gieciová to zobrala naozaj ako výzvu. K svojej práci manažérky v jednej nadnárodnej pivovarníckej spoločnosti si pridala aj nové podnikanie v agrosektore. V 200 kilometrov vzdialenej stredoslovenskej muránskej oblasti založila salaš s 300 ovcami, na ktorom začala vyrábať ovčie syry a bryndzu. Predáva ich pod značkou Muránsky salaš do obchodov s farmárskymi produktami, viacerých známych reštaurácií aj na festivaloch.

Salaš sa snaží rozvíjať popri starostlivosti o svoje tri deti. Aj keď to nie je jednoduché, firma Eppros, pod ktorou salaš prevádzkuje, mala vlani tržby skoro 400-tisíc eur. Podnik pri obci Muránska Lehota zamestnáva aj päť miestnych ľudí.

Teraz ich však postihlo nepríjemné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie