Denník N

Záhada smradu na D1 pri Senci. Dokázať vinu skládke sa nedarí ani so štúdiou za tisíce eur

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Skládka v Senci môže fungovať ďalej. Štátni úradníci jej predĺžili životnosť a povolili zväčšenie objemu.
  • Mesto Senec však následne zverejnilo výsledky z meraní, ktoré ukazujú, že smrad pochádza z areálu skládky.
  • Odpadová firma AVE SK analýzu napáda spôsobom, ktorý používal svojho času aj tabakový priemysel. Merania považuje za nepresvedčivé a požaduje ďalšie.

Obyvatelia mesta Senec dlhé roky bojujú proti zápachu, ktorý sa šíri zo severnej časti s názvom Červený majer. V tom, kto zaň môže, majú jasno. Ide podľa nich o poslednú etapu skládky, ktorej sa pred dvomi rokmi skončilo povolenie na prevádzku.

Senčania si vtedy vydýchli a viacerí Denníku E tvrdili, že odkedy sa smeti na skládku nevozia, zápach cítia menej. Firma prevádzkujúca skládku však požiadala o rozšírenie a Slovenská inšpekcia životného prostredia jej aj napriek protestom obyvateľov vyhovela. V marci rozhodnutie potvrdila už aj v odvolacom konaní. Po úprave areálu sa tak môže odpad voziť ďalej a úrady posudzujú žiadosť o ešte väčšiu expanziu.

Firma AVE SK, ktorá skládku na Červenom majeri prevádzkuje, sa proti označeniu „smraďoch” ohradzuje a spochybňuje každú analýzu zápachu. Pomáha tomu aj fakt, že slovenská legislatíva pojem zápach nemá poriadne zadefinovaný.

Generálnemu riaditeľovi AVE SK Petrovi Krasnecovi tak stačí stále opakovať, že presný pôvod zápachu sa nedá jednoznačne preukázať.

Hnilobný puch je pritom cítiť už v lese, ktorý s haldou odpadu susedí, a bežne ho cítia vodiči na diaľnici D1 vedúcej popri Senci. Väčšina ho mylne považuje za zápach z hnojenia. Ide však o ľudské smeti.

Prečo je to dôležité? Senčania nie sú a ani zďaleka nebudú poslední, ktorí riešia zdanlivo triviálnu otázku – ako úradom dokázať, že skládka smrdí?

Skládky veľakrát nevidno, hoci sú dva či tri kilometre od ľudských obydlí. Smrad však pre vietor s takouto vzdialenosťou nemá žiadny problém. Pokojne sa šíri aj päť kilometrov.

Podľa štúdie Inštitútu environmentálnej politiky žilo v roku 2020 v okruhu jeden kilometer od legálnych skládok 50-tisíc ľudí. Presný počet ľudí zasiahnutých aj nelegálnym skládkovaním nikto nepozná.

Skládka Červený majer. Foto N – Tomáš Benedikovič

Firme nestačia nosy ani meracie sondy

Senčania, ktorým smrad nedá v noci spávať, v snahe dokázať zdroj zápachu brázdili mesto niekoľko mesiacov v noci na bicykloch. Zozbierali stovky pozorovaní a svedectiev miestnych, aby dokázali, že zdrojom zápachu je skládka v prevádzke firmy AVE SK.

„Rozoznáme už prírodné hnojivo, umelé hnojivo, kanalizáciu aj skládku,” opisoval Denníku E jeden z nespokojných obyvateľov David Tengeri.

Mesto najnovšie zverejnilo analýzu ostravských expertov, ktorí potvrdili, že pôvodcom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odpad

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie