Denník N

Ruská ropa prestala tiecť na Slovensko. Dôvodom sú vraj sankcie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Ropa cez južnú trasu Družby na Slovensko, do Česka a Maďarska neprúdi už niekoľko dní, ruská strana pre sankcie nedokázala zaplatiť tranzitné poplatky.
  • Slovnaft funguje bez prerušenia, Slovensko zatiaľ čerpá zo zásob, ktoré podľa informácií z júna mali stačiť na asi 120 dní.
  • Slovnaft a jeho materská spoločnosť MOL chcú zaplatiť Ukrajine namiesto Ruska.
  • Ceny ropy po predchádzajúcom poklese vzrástli.

Toky ruskej ropy do troch stredoeurópskych krajín vrátane Slovenska sú pozastavené, dôvodom sú vraj západné sankcie, pre ktoré Rusko nedokázalo zaplatiť tranzitné poplatky. V časoch, keď sa Európa obáva, či bude mať dostatok energií, to spôsobilo obrat na komoditných trhoch a cena ropy po nedávnych poklesoch začala opäť stúpať.

Ropa prestala južnou vetvou ropovodu Družba prúdiť na Slovensko, do Maďarska a Česka už vo štvrtok 4. augusta, informáciu však zverejnil Transnefť, ruský prepravca ropy, až v utorok.

Platba za augustový tranzit ropy, ktorú v júli firma poslala ukrajinskej spoločnosti Ukrtransnafta, sa vrátila späť na jeho účet, oznámil ruský prepravca. Podľa spoločnosti Gazprombank, ktorá má platby na starosti, to bolo pre reštrikcie zo strany Európskej únie.

Zákaz prijímať vklady z Ruska

Na ruskú banku sa síce sankcie nevzťahujú, do hry však vstúpilo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Priemysel

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie