Denník N

Kooperative hrozia žaloby klientov, ktorí prerobili na jej obchodoch s Arcou

Ilustračné foto - poistenie.sk
Ilustračné foto – poistenie.sk
  • Klienti Kooperativy sa idú s poisťovňou masovo súdiť, prišli o peniaze pri investičnom životnom poistení naviazanom na dlhopisy skupiny Arca.
  • Kooperativa pri tomto produkte vo viacerých bodoch pochybila, konštatuje NBS vo vyjadreniach pre sťažujúcich sa klientov.
  • Poisťovňa pripomína, že za problémy Arcy nemôže a investičné riziko znáša klient, no beztak si na súdne spory vytvorila rezervu takmer 3 milióny eur.

Spor klientov Kooperativy pre investičné životné poistenie naviazané na dlhopisy problémovej skupiny Arca smeruje na súd. Klienti sa chcú dostať k peniazom, ktoré poisťovni zverili, nádej im dodávajú stanoviská Národnej banky Slovenska (NBS) k niektorým individuálnym sťažnostiam.

O čo ide: Kooperativa v minulosti predávala investičné životné poistenie, pri ktorom za klientov investovala do dlhopisov skupiny Arca Capital. Tá sa predvlani dostala do problémov, nebola schopná svoje záväzky splácať a teraz je v reštrukturalizácii. Klienti Kooperativy sa tak ku všetkým svojim peniazom z investičnej životnej poistky nedostali.

Poisťovňa sa bránila, že za problémy Arcy nemôže a investovala do nej v dobrej viere v časoch, keď ju považovala za seriózneho emitenta. Nepovedala, koľkých klientov sa to týka ani koľko prostriedkov mali v týchto produktoch zainvestovaných. Iba že v minulosti všetky investičné poistky riadne vyplatila. Na súdne spory s klientmi pre Arcu si však podľa výročnej správy vlani vytvorila rezervy vo výške 2,8 milióna eur.

Čo je nové: Klienti Kooperativy sa idú s poisťovňou súdiť a žiadajú, aby im doplatila to, čo jej priebežne v rámci investičnej zložky zaplatili. Opierajú sa pritom najmä o stanovisko Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá preverovala klientske zmluvy na základe sťažnosti a upozornila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie