Denník N

Jeden z najväčších domácich potravinárov padol do vysokej straty. No je za tým aj rozbeh novej perspektívnejšej výroby

Fabrika Tate & Lyle Boleráz. Foto - Tate & Lyle
Fabrika Tate & Lyle Boleráz. Foto – Tate & Lyle
  • Potravinárstvo patrí k sektorom, ktoré na kovidových karanténach zarobilo. No jedna z najväčších slovenských potravinárskych fabrík, dcéra britského výrobcu sladidiel Tate & Lyle, sa, naopak, prepadla do nebývalej straty.
  • Materský koncern upokojuje, že o jej budúcnosť sa obávať netreba. Straty sú iba dočasným sprievodným javom nových investícií do zdravších sladidiel.
  • Koncern chce do firmy navyše investovať ďalšie peniaze aj v budúcnosti.  

Drvivá väčšina slovenských potravinárov si za posledné roky svoje výsledky vylepšila. Zarábali viac vďaka tomu, že počas koronakrízových obmedzení ľudia nemohli ísť do reštaurácie, a tak si viac potravín nakupovali v obchodoch.

No jedna z najväčších domácich potravinárskych fabrík, ktorá bola donedávna vôbec najväčšia i najziskovejšia, vlani, naopak, spadla do nebývalej straty. Bolerázska výrobňa kukuričných sladidiel britského koncernu Tate & Lyle bola v menších mínusoch už pár posledných rokov, no vlani sa jej strata dramaticky prehĺbila zo štyroch až na 22 miliónov eur. A to aj napriek tomu, že tržby vlani, naopak, posilnili zo 108 na 135 miliónov eur.

V skutočnosti sa však o fabriku s 240 zamestnancami, ktorá patrí k najväčším spracovateľom kukurice v krajine, obávať netreba. Práve naopak. Z významnej časti ju do straty uvrhol rozbeh novej perspektívnejšej výroby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie