Denník N

Nové transportéry chce Naď vyzbrojiť nevyskúšaným kanónom z Považia

Kanón GTS 30, ktorý vyrába štátna zbrojovka ZTS Špeciál, je licenčnou verziou sovietskeho kanónu Šipunov 2A42. Túto zbraň sa aktuálne pokúšajú prerobiť na kaliber NATO.
Kanón GTS 30, ktorý vyrába štátna zbrojovka ZTS Špeciál, je licenčnou verziou sovietskeho kanónu Šipunov 2A42. Túto zbraň sa aktuálne pokúšajú prerobiť na kaliber NATO.

Na Slovensku sa okrem známej húfnice Zuzana vyrába aj menej známy kanón GTS-30. Ten však strieľa sovietskym typom munície, no ministerstvo by chcelo, aby zvládol aj náboje v štandarde NATO.

Na Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý nedávno vzbudil rozruch vyhlásením, že môže „aj zajtra skončiť v politike“, čaká jeden z najdôležitejších podpisov, odkedy je ministrom obrany.

Budúci týždeň priletí do Bratislavy fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. Naď chce, aby hlavným bodom jeho návštevy bol podpis zmluvy na 450-miliónový nákup fínskych transportérov Patria.

Slovenské ministerstvo tieto vozidlá vysúťažilo už v marci, víťaza schválila aj Hegerova vláda. Naďovi podriadení sa celé leto snažia skompletizovať aj zmluvu k transportérom.

„Aktuálne finalizujeme dohody tak, aby sme v prípade možnosti stihli všetko pripraviť na podpis počas dlhodobo plánovanej návštevy ministra obrany Fínskej republiky 30. augusta,“ píše hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.

Čím budú strieľať

Po podpise dohody konzorcium fínskych a slovenských firiem začne vyrábať 76 kolesových vozidiel pre tunajšie ozbrojené sily. Mimo pozornosti doteraz zostávalo, čím bude väčšina z nich vyzbrojená.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jaroslav Naď

Slovenská armáda

Vojenské nákupy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie