Denník N

Žilinská Kia pokračuje v dobrej kondícii. Čipová kríza a vojna akoby sa jej netýkali, čísla má stále výborné

Žilinská automobilka Kia. Foto N - Tomáš Benedikovič
Žilinská automobilka Kia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výroba áut už tretí rok čelí obmedzeniam – najskôr to boli covidové odstávky výroby, potom nedostatok čipov a teraz aj vojna na Ukrajine. Žilinská automobilka Kia však po počiatočnom poklese už vlani bežala na takmer predcovidový výkon a ten si udržiava aj tento rok.

V prvom covidovom roku 2020 sa prepadla výroba aj zisky vo všetkých domácich automobilkách. Žilinská fabrika juhokórejskej Kie sa však v druhom pandemickom roku dokázala výrazne posilniť. Iné naše automobilky boli vlani vďačné aspoň za to, že nepadali ešte hlbšie, pretože covidové odstávky vystriedal celosvetový nedostatok čipov.

Kii však výroba a zisky výrazne poskočili. Na zlepšených výkonoch sa drží ešte aj v tomto roku, keď osobitne európsku výrobu áut zasiahla vojna na Ukrajine a k nedostatku čipov sa pridali aj nedostatky káblových zväzkov i niektorých iných komponentov. Ukazujú to polročné výsledky, ktoré Kia Motors Slovakia zverejnila vo štvrtok.

Ako dobre sa darí žilinskej Kii 

  • Za prvých šesť mesiacov tohto roku slovenský závod Juhokórejčanov vyrobil o niečo viac ako 164-tisíc automobilov a za celý tento rok ich plánuje vyrobiť celkovo 306-tisíc. Ak sa mu to podarí

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie