Denník N

Boom kúrenia drevom prihral Lučencu novú investíciu. Vznikne tam fabrika na krby do rodinných domov

Výroba krbov na drevo vo firme Lustroj. Foto - Lustroj
Výroba krbov na drevo vo firme Lustroj. Foto – Lustroj

Juh stredného Slovenska neoplýva množstvom fabrík, ako je to na juhozápade krajiny a Považí. No Lučenec teraz aj vďaka kríze s plynom jednu novú investíciu získava. V meste vybuduje väčšiu fabriku na krby na drevo firma z neďalekej Haliče.

Energetická kríza vyvolaná útokom Ruska na Ukrajinu, ktorú sprevádza nebývalý rast cien zemného plynu a jeho očakávaný nedostatok, vyvolala aj zvýšený záujem o kúrenie drevom. Až do tej miery, že mnohí si drevo kupujú aj na niekoľko sezón dopredu, a tak je ho málo.

Za zvýšeným dopytom trhu však teraz nestíhajú ani fabriky na vykurovacie zariadenia na tento druh obnoviteľného paliva. Musia sa rozširovať a z toho ťaží aj mesto Lučenec.

Vedenie mesta informovalo, že v jeho novom priemyselnom parku chce do leta budúceho roku postaviť novú fabriku na zvárané krby pre drevo a pelety firma Lustroj. Tá krby už dlhšie produkuje v 12 kilometrov vzdialenej Haliči, no teraz na ne potrebuje väčší závod.

„Momentálne sme v Haliči maximálne vyťažení a na ďalšie objednávky, čo k nám prichádzajú, už nemáme kapacity. Potrebujeme väčšiu výrobu, a preto chystáme novú lučeneckú investíciu,“ povedal Denníku E majoritný vlastník Lustroja – michalovský podnikateľ Erik Boltun, ktorý ho ovláda aj s významným dánskym výrobcom a predajcom krbov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie