Denník N

Časté legislatívne zmeny, vysoké dane a slabá podpora. Slovenské startupy by uprednostnili zahraničie

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP
  • Dve tretiny startupov na Slovensku podľa prieskumu uvažujú o presune do zahraničia.
  • Zahraniční investori nemajú o slovenský trh veľký záujem – prekážajú im často sa meniace zákony alebo vysoké daňovo-odvodové zaťaženie.
  • Slovensko je podľa rebríčka magazínu CEOWORLD až 34. najprívetivejšou krajinou pre startupy, Poľsko je siedme.

Slovenské startupy príliš často uvažujú o presune svojho biznisu do zahraničia, upozorňuje právnická kancelária Highgate Law & Tax, ktorá sa špecializuje na cezhraničné podnikanie inovatívnych firiem. K tejto možnosti sa podľa jej interného prieskumu medzi startupmi prikláňa 67 percent oslovených.

Hlavné dôvody sú podľa nich dva. Prvým sú pomerne komplikované podmienky na založenie startupov.

Navyše zahraniční investori nemajú veľký záujem o vstup na slovenský trh. Ako dôvody menujú nepredvídateľnosť politického priestoru, vysoké dane a odvody, slabú vymožiteľnosť práva, často sa meniace zákony či nejasné pravidlá v oblasti kapitálových trhov.

Orientujú sa radšej na susedné krajiny, ako napríklad Poľsko, ktoré sa podľa magazínu CEOWORLD zaradilo k siedmim najprívetivejším krajinám pre startupy za rok 2021. Slovensko je v tomto rebríčku až na 34. priečke.

Viac investícií do startupov by pritom Slovensku mohlo pomôcť. Na príkladoch zo Spojených štátov, z Británie či Škandinávie vidieť, že startupy prinášajú inovácie do ekonomiky, zefektívňujú a zlacňujú procesy, zvyšujú konkurencieschopnosť a vytvárajú pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou.

Tieto štáty dávajú v pomere k veľkosti ekonomiky do startupov omnoho viac zdrojov, veria totiž, že startupy sú kľúčom k ekonomickému rastu. Dokonca v niektorých prípadoch sú startupy z väčšej časti podporované zo štátnych peňazí než zo súkromných fondov.

Nie je to tak, že by sa Slovensko nikam neposúvalo. Úrad vlády vyhradil 630 miliónov eur z plánu obnovy a odolnosti na podporu výskumu a následného vzniku startupov. Už tento september by mala byť schválená národná stratégia výskumu, vývoja a inovácií do roku 2030.

V článku sa dočítate:

  • prečo je slovenské prostredie neprajné pre startupy,
  • čo sa musí zmeniť,
  • prečo silné štáty považujú startupy za kľúč k ekonomickému rastu,
  • ako je možné, že situácia v konzervatívnom Poľsku je oveľa lepšia.

Slabá podpora od štátu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie