Denník N

Éra tlačenia peňazí sa skončila, výška deficitu rozpočtu bude znova dôležitá, hovorí šéf IFP Valachy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Samotná príprava rozpočtu na budúci rok nie je až taký problém, koaličné spory však brzdia riešenie problémov s energiami a so zvyšovaním dávok, hovorí v rozhovore šéf Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy. Na politické rozhodnutie čaká aj viacero dôležitých zákonov vrátane dôchodkovej reformy a ústavného zákona o dlhovej brzde.

Ak sa dlhová brzda nezmení, vláda bude musieť v budúcom roku viazať 3 % rozpočtových výdavkov a na rok 2024 predložiť vyrovnaný rozpočet. No to je podľa Valachyho momentálne ekonomická absurdita. Malo by to vážne sociálne následky, keďže štát by musel radikálne šetriť. „Zbožne si želáme, že snáď to nebude platiť,“ hovorí.

Podľa júnovej prognózy IFP v roku 2023 budeme mať daňové nadpríjmy vo výške asi dve miliardy eur. Svojím spôsobom ich podľa Valachyho máme na to, aby vláda dokázala zvyšovať dôchodky a ďalšie dávky, možno niečo dať na nejakú politiku, no vláda môže aj niečo ušetriť. K tomu by ju mali prinútiť aj výdavkové limity, ktoré vláde hovoria, že má ušetriť pol miliardy.

Valachy spolu s kolegami z inštitútu nedávno predstavili štúdiu Reformný kompas, v ktorej pomenovali oblasti, v ktorých zaostávame za Nemeckom a ďalšími vyspelými krajinami EÚ. Prekvapila ho najmä naša zamestnanosť. U nás zo 100 ľudí pracuje 43 a v Nemecku 53. Keby sme dobehli nemeckú úroveň, zrazu má u nás prácu až pol milióna ľudí.

Prekvapili ho aj výsledky merania pracovných zručností, ktoré robí OECD raz za desať rokov. Naša generácia 40+ v ňom dopadla veľmi dobre, no mladší tak dobre nedopadli a vyzerá to tak, že sa to v budúcnosti nezlepší. „Možno tam už funguje to, že 20 % lepších študentov nám odchádza z krajiny a polovica sa už nevráti,“ hovorí Valachy.

Zhoršuje koaličná kríza prípravu rozpočtu na budúci rok?

Zatiaľ prebehli iba úvodné rokovania s ministerstvami, koaličné nezhody ich neovplyvňujú. Otvorené sú však viaceré dôležité zákony, ktoré sú buď v parlamente, alebo v procese prípravy a treba ich dokončiť. Napríklad reforma prvého a druhého piliera alebo dlhovej brzdy.

Rovnako aj zákon o dani z liehu a vyššie zdanenie ziskov firiem z regulovaných odvetví?

Áno, aj tie. Je viacero zákonov, ktoré stoja a čakajú na politické rozhodnutie. Samotná príprava rozpočtu nie je až taký problém, je to zabehnutý proces. Problém je skôr napasovať ho do výdavkových limitov. Na druhej strane, potrebujeme riešiť problémy s cenami energií, valorizácie dávok a platov a toto koaličné nezhody reálne brzdia, čo je škoda.

Budú súčasťou rozpočtu aj výdavkové limity či ich prípravu na ministerstve brzdíte? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie