Denník N

Matovič opäť prestrelil. Maďarom čínsku baterkáreň netreba závidieť. Podobne veľkú môžu priniesť Nemci do Šurian

Bývalý minister financií Igor Matovič z tohto postu dohliadal aj na chod Eximbanky. Foto - TASR
Bývalý minister financií Igor Matovič z tohto postu dohliadal aj na chod Eximbanky. Foto – TASR
  • Vyjadrenia predsedu OĽaNO Igora Matoviča, ktorý považuje novú čínsku baterkáreň v Maďarsku za oveľa lepšiu investíciu ako prilákanie Volva na východné Slovensko, nie sú len politicky nevhodné, ale nesedia ani z biznisového pohľadu.
  • Nielenže je Volvo pre Slovensko mimoriadnou posilou, ale vláda bojuje aj o inú baterkáreň od politicky bližšieho investora – nemeckého Volkswagenu.
  • Nová baterkáreň Nemcov by mohla vyrásť pri západoslovenských Šuranoch.
  • Nemci medzičasom túto pripravovanú investíciu už aj rozšírili. Stáť má až štyri miliardy eur a zamestnať má 4 500 ľudí.

Minister financií Igor Matovič zhodil význam prilákania automobilky Volvo do košického regiónu tým, že Maďarom sa podľa neho podarilo niečo oveľa väčšie, keď získali veľkú fabriku na batérie do elektromobilov od čínskej firmy CATL za 7,3 miliardy eur. Slováci sú podľa neho teraz oproti Maďarom iba chudobní príbuzní. Matovič chcel takto znemožniť hlavne svojho tradičného oponenta – šéfa SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý manažoval získanie Volva. Zároveň však takto mohol politicky úplne neprijateľne uraziť aj Volvo, ktorého investícia je pre Slovensko tiež mimoriadne významná.

Navyše na Matovičovom statuse zo sociálnych sietí nesedí ani mnoho iných vecí. Slovensko Maďarsku čínsku investíciu závidieť nemusí, keďže bojuje o inú veľkú baterkáreň, a to ešte od investora z politicky nepomerne bližšej krajiny, ako je komunistická Čína. Stále je totiž v hre o 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Igor Matovič

Ekonomika

Teraz najčítanejšie