Denník N

Ochrana prírody zvyšuje tržby hotelov, národným parkom by pomohli vstupné poplatky či daň za ubytovanie

Tatranský národný park, Trojrohé pleso a Belianske Tatry. Foto – Soňa Mäkká
Tatranský národný park, Trojrohé pleso a Belianske Tatry. Foto – Soňa Mäkká

Ubytovacie zariadenia majú v lokalitách s vyššou ochranou prírody dvojnásobné príjmy.

Ochrana prírody rovná sa vyššie príjmy, znie hlavné posolstvo novej štúdie Inštitútu environmentálnej politiky. Vyššími príjmami pritom mali na mysli aj vyššie tržby podnikateľov.

Autori štúdie napríklad hovoria, že ubytovacie zariadenia, ktoré sa nachádzajú na územiach s vyšším stupňom ochrany o jeden stupeň, mávajú v lete dvojnásobné tržby oproti tým, čo sú v pásme s nižšou ochranou. Chránené územie má však podľa nich pozitívny vplyv aj na príjmy ubytovacích zariadení v okolitých oblastiach.

Priemerné ročné tržby ubytovacích zariadení v slovenských národných parkoch boli v roku 2020 vo výške 116 eur na obyvateľa, čo je viac ako štvornásobok priemeru Slovenska. Najvyššie tržby dosahovali mestá Vysoké Tatry, Liptovský Mikuláš a obce Liptovský Ján alebo Donovaly, kde sú tržby 10- až 25-krát vyššie, ako je priemer SR.

Priemerný stupeň ochrany (vľavo) vs. tržby ubytovacích zariadení na osobu (vpravo). Zdroj – Inštitút environmentálnej politiky

Keďže podnikatelia profitujú z blízkosti národného parku, mali by sa podľa autorov štúdie aj viac podieľať na ochrane prírody, pre ktorú k nim prichádzajú návštevníci. Jednou z možností môže byť špeciálna daň za ubytovanie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie