Denník N

Odstavenie Slovalca na minimálne rok je nezvratné. V utorok večer o tom definitívne rozhodli jeho akcionári

Slovalco vlani rozhodujúcu časť výroby pre vysoké ceny elektriny a nízke kompenzácie odstavilo. Foto N - Tomáš Benedikovič
Slovalco vlani rozhodujúcu časť výroby pre vysoké ceny elektriny a nízke kompenzácie odstavilo. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Jediné domáce hlinikárne Slovalco zatvoria svoju primárnu výrobu hliníka a obnovia ju, až keď elektrina klesne na také ceny, aby sa im prevádzka oplatila.
  • Fabrika však na odchode z trhu krátkodobo zarobí. Za vysoké ceny predá elektrinu, ktorú si nakúpila výhodnejšie ešte vlani, a po odstavení výroby ju už nevyužije.

Žiarska hlinikáreň Slovalco do konca septembra odstaví na vopred nespresnený čas svoju primárnu výrobu hliníka elektrolýzou oxidu hlinitého a pokračovať bude iba v menšej recyklácii hliníkových odpadov od jeho spracovateľov. V utorok večer o tom definitívne rozhodli na predstavenstve firmy jeho akcionári – nórsky koncern Norsk Hydro a domáca investičná skupina Penta.

Odstavenie primárnej výroby hliníka znamená aj prepustenie dvoch tretín zamestnancov Slovalca. Opustí ho celkovo 300 ľudí. Slovalco na to upozorňovalo už dlhšie, no po utorkovom sedení jeho predstavenstva je to už definitívne.

Na trh sa vrátia najskôr o rok

Predstavenstvo firmy tiež informovalo, že prevádzka primárnej výroby hliníka sa obnoví až potom, čo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie