Denník N

Potvrdilo sa, že prvé štátne aukcie nahrávajú slnečným elektrárňam. Ich výkon by mohol byť ako sedem percent Mochoviec

Ilustračné foto - Slovenské elektrárne
Ilustračné foto – Slovenské elektrárne
  • Historicky prvé aukcie na obnoviteľné zdroje energie spustilo ministerstvo hospodárstva v máji tohto roku. 
  • Už vtedy sa predpokladalo, že podmienky súťaže vyhovujú najmä solárnej energii.
  • Dnes ministerstvo potvrdzuje, že 94 percent žiadostí o dotáciu tvoria slnečné elektrárne.
  • Ak sa medzi ne rozdelí 18-miliónový balík určený na aukcie, mohlo by na Slovensku vzniknúť necelých 70 megawattov fotovoltík.

Ministerstvo hospodárstva dostalo 120 žiadostí o dotáciu na výstavbu nových zdrojov obnoviteľnej energie. Dokopy žiadajú 57 miliónov eur.

V prvej výzve sa medzi úspešné projekty rozdelí 18 miliónov eur, pričom v aukcii uspejú tí, ktorí žiadajú najnižšiu cenu za výrobu energie.

Ďalšie výzvy chce ministerstvo vyhlásiť neskôr, spolu má k dispozícii 122 miliónov z plánu obnovy na podporu zelených zdrojov. Peniaze z fondu musia byť vyčerpané do konca roka 2026.

Ak budú súčasní žiadatelia o podporu úspešní, mohlo by na Slovensku vyrásť 70 megawattov nových slnečných elektrární. Bude to krok k zníženiu závislosti od ruských palív a zároveň k naplneniu národného plánu. Ten počíta so zvýšením podielu vyrobenej elektriny z obnoviteľných zdrojov do roku 2026 minimálne o 120 megawattov. Väčšinu tohto záväzku by tak pokrylo už toto kolo aukcií.

Najväčší záujem prejavili slnečné elektrárne

Oficiálne sa do výzvy mohli prihlásiť rôzne zdroje, od biomasy cez vietor až po geotermálnu energiu. Vzhľadom na dizajn súťaže boli však favorizované

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie