Denník N

Kauzu Mýtnik odložili do skrine a my sme ju vytiahli, hovorí odchádzajúci šéf ÚVO

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák sa zo zdravotných dôvodov už nebude uchádzať o rovnakú pozíciu v ďalšom funkčnom období.

Koho do čela úradu postaví vládna koalícia, je mimoriadne dôležité. Kým v Hlivákovej ére úrad dohliadal na zákazky v hodnote viac ako 4 miliardy eur, teraz pribudne plán obnovy v hodnote 6,3 miliardy eur a nové programové obdobie za viac ako 12 miliárd eur.

„To je také množstvo peňazí na verejné nákupy, aké sme tu ešte nemali,“ hovorí Hlivák, ktorý na post predsedu úradu nastúpil v septembri 2017.

Päťročný výkon mandátu hodnotí tak, že nepodľahol tlakom politikov ani lobistov, úrad si získal dôveru Európskej komisie a pomohol presadiť zmeny, ktoré skrátia trvanie štátnych súťaží. „Všetky kroky, ktoré som s mojím tímom robil, smerovali k tomu, aby si úrad obhájil pozíciu nezávislej kontrolnej inštitúcie. Myslím si, že sa nám to podarilo.“

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • o koľko sa skracuje na Slovensku tendrovanie,
  • či to nemôže byť na úkor férovosti súťaží,
  • či je alebo nie je v ére protiruských sankcií v poriadku podpisovať zmluvy s firmou Strabag.

Keď ste sa ešte predtým, ako do toho vstúpili zdravotné ťažkosti, rozhodovali, či sa budete znovu uchádzať o post šéfa ÚVO, čo ste zvažovali? Aké kritériá boli pre vás dôležité?

Keby som bol zdravý, veľa situácií by bolo v živote inak. Život treba brať s tým, čo prinesie.

Úrad pre verejné obstarávanie má byť nezávislý. Cítili ste počas piatich rokov vo funkcii veľké tlaky od politikov alebo rôznych lobistov?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Verejné obstarávanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie