Denník N

Zber bioodpadu odľahčil čierne nádoby. S výrobou hnojiva je však problém

Ilustračné foto N - Tomáš Grečko
Ilustračné foto N – Tomáš Grečko
  • Nová analýza o triedenom zbere kuchynského bioodpadu ukazuje, že čierne nádoby sa po jeho zavedení plnia menej.
  • Väčšina z toho, čo sa vyzbiera, už nekončí na skládkach, ale mení sa najmä na bioplyn a vedľajší produkt digestát.
  • Z kuchynského odpadu sa však vyrába výrazne menej kompostu, ako sa očakávalo. 

Za minulý rok sa vyzbieralo približne 11 kilogramov kuchynského odpadu na obyvateľa. Platí to pre obce a mestá, ktoré minulý rok zaviedli zbieranie takzvaného „BRKO”, čiže biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.

Ukazuje to analýza, ktorú si nechal vypracovať Zväz odpadového priemyslu. Jej autorom je poradenská spoločnosť Odpadový hospodár.

Povinnosť triediť „BRKO” pritom v minulom roku ešte nemali dve najväčšie slovenské mestá – Bratislava a Košice. Vďaka mestským spaľovniam dostali výnimku do roku 2023.

V ostatných mestách a obciach nabiehalo triedenie postupne. „Celkovo tak odhadujeme, že sa vytriedilo 12 percent z predpokladaného potenciálu BRKO v zmesovom komunálnom odpade v obciach, ktoré zaviedli triedený zber pomocou nádob,” konštatuje sa v analýze.

Na prvé počutie to neznie ako veľké číslo. Autori však podotýkajú, že aj vďaka tomu vlani kleslo množstvo odpadu v čiernych nádobách najviac za ostatné roky.

V priemere ho bolo o 19 kilogramov na obyvateľa menej, čo je pokles o osem percent. Na porovnanie medzi rokmi 2019 a 2020 klesla celková produkcia zmesového komunálneho odpadu na Slovensku len o 2 percentá.

Pred zavedením triedeného zberu kuchynského odpadu končil obsah čiernych nádob takmer výlučne na skládkach a v spaľovniach, čo sú dva najhoršie a najmenej ekologické spôsoby, ako si s ním poradiť.

Analýza však poukázala aj na dva hlavné problémy. Jedným je cena za tonu vytriedeného a zlikvidovaného kuchynského odpadu a druhým to, čo sa s ním nakoniec stane.

Ilustračné foto – OLO

Dilema o cene: Akú hodnotu má zdravší život

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie