Denník N

Prečo si Sulík vybral na ďalšiu megainvestíciu mesto, ktoré vedie človek zo Smeru? Primátor Šurian vysvetľuje

Primátor Šurian Marek Oremus. Foto - Šurany
Primátor Šurian Marek Oremus. Foto – Šurany

Začiatkom júna vláda ministerstvu hospodárstva odobrila, že po rokoch prednostného lákania nových investorov na východ krajiny sa jeden veľký strategický priemyselný park vybuduje aj na západe. Konkrétne v juhoslovenských Šuranoch. Teraz viaceré dobre informované zdroje Hospodárskym novinám a Denníku E hovoria, že práve do Šurian zástupcovia slovenskej vlády lákajú novú veľkú fabriku nemeckého Volkswagenu na batérie do elektromobilov, ktorá má zamestnať štyri a pol tisíca ľudí.

Asi aj preto, že Slovensko sa síce teraz snaží veľké investície smerovať na východ krajiny, no Šurany sú blízko hneď troch tuzemských automobiliek v Bratislave, Nitre i Trnave. Ďalšie automobilky sú za hranicou s Maďarskom. Pri biznise s baterkami sú dôležité aj prepravné náklady k odberateľom.

O tom, ako je malé mesto s necelými desaťtisíc obyvateľmi pripravené na veľké investície s rozpočtami v miliardách eur, Denník E hovoril s jeho primátorom Marekom Oremusom.

Hovorí sa, že Slovensko láka novú stredoeurópsku baterkáreň Volkswagenu do priemyselného strategického parku, ktorý má vzniknúť pri vašom meste. Ako vidíte šance Šurian na prilákanie tejto investície?

Ja o žiadnej z týchto vecí nemôžem hovoriť. Som viazaný zmluvou o mlčanlivosti, ktorú som podpísal ministerstvu hospodárstva ešte pred vládnym odobrením nášho nového chystaného parku. Od začiatku júna sa mi nikto z ministerstva a ani MH Manažmentu neozval. Nemám od nich odvtedy žiadne informácie. Ľudia z ministerstva tu u nás boli s nejakými investormi začiatkom júna, ale ja som ich aj vtedy iba privítal. Boli si pozrieť lokalitu, kde má vzniknúť park, a potom tu u nás na mestskom úrade rokovali za zatvorenými dverami. Ja som pri rokovaní nebol.

Prišli vtedy s ľuďmi z ministerstva zástupcovia Volkswagenu?

To ja neviem, kto to bol. Iba som počul, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie