Denník N

Ukrajinskí vedci simulovali pohyb rádioaktívneho mraku, keby došlo k havárii v Zaporižžskej elektrárni. Zasiahol by aj Slovensko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak by došlo k havárii v Zaporižžskej jadrovej elektrárni, kontaminované častice by sa vzduchom rozšírili nielen nad Ukrajinu, ale aj ďalej smerom na západ. Rádioaktívne mračno by mohlo zasiahnuť aj väčšiu časť Slovenska. Ukazuje to simulácia, ktorej výsledky zverejnili vedci z Ukrajinského hydrometeorologického inštitútu.

Ukrajinskí vedci použili vo výpočtoch meteorologické dáta platné pre Európu od pondelka do štvrtka tohto týždňa, keď vládli stabilné poveternostné podmienky.

Na simulácii vidno, ako by sa rádioaktívny spad rozšíril z východu Ukrajiny nad Bielorusko, Poľsko, pobaltské krajiny a aj južným smerom nad Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Jeho západný okraj by zasiahol aj Sliezsko na severovýchode Českej republike.

Ukrajinci simulovali šírenie rádioizotopu cézia s označením 137Cs, ktorý sa ľahko prenáša vzduchom, rýchlo reaguje s vodou, a hneď ako sa dostane do tela, šíri sa do celého organizmu.

Úroveň kontaminácie, ktorú by mal rádioaktívny spad podľa simulácie, by však bola veľmi malá. Problém pre ľudské zdravie by to bol iba vtedy, ak by bol človek kontaminácii vystavený niekoľko dní.

Simulácia šírenia rádioaktívneho spadu od Ukrajinského hydrometeorologického ústavu

Poveternostné podmienky v strednej Európe sa však majú od tohto víkendu výrazne zmeniť. Horúce bezveterné počasie majú vystriedať zrážky, vietor a ochladenie.

Slovenský úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktorý má v kompetencii radiačnú ochranu, nechce výsledky simulácie ukrajinských kolegov komentovať s odôvodnením, že nepozná ich vstupné dáta.

„Treba si uvedomiť, že výsledky simulácií, ako aj potenciálne negatívne dosahy na územie Slovenskej republiky sú ovplyvnené vstupnými údajmi, napríklad tým, o aký typ udalosti na jadrovom zariadení šlo, čo prípadne do ovzdušia uniklo, či vôbec a podobne, a tiež meteorologickou situáciou. Pri rôznych typoch udalostí možno očakávať iné dôsledky,“ komentuje vedúca odboru radiačnej ochrany Veronika Drábová. Aj ona podčiarkuje, že koncentrácie spomínaného rádionuklidu by nepredstavovali nebezpečenstvo pre zdravie.

Radiačné sondy sú rozmiestnené od východu po západ Slovenska. Väčšinu z nich prevádzkuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Aktuálne údaje sa dajú sledovať aj na jeho stránke. Okrem toho majú vlastné monitorovacie zariadenia aj ministerstvo obrany a vnútra.

Rusi používajú elektráreň ako štít a chcú ju odpojiť od Ukrajiny

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie