Denník N

Čo vás čaká počas prichádzajúcej zimy, ak kúrite plynom, elektrinou či drevom

Plynový kondenzačný kotol
Plynový kondenzačný kotol
  • Podľa analýzy SPP – distribúcia je pri dnešných cenách najvýhodnejšie kúrenie zemným plynom. 
  • Ďalej nasledujú drevné pelety, akumulačné vykurovanie a nakoniec tepelné čerpadlo s priamovýhrevným vykurovaním.
  • Ak vláda dodrží sľub o lacnejšej elektrine, domácnosti môžu aspoň dočasne zvážiť kúrenie elektrinou. Aj tí, čo už plynom kúria, môžu ušetriť, ak vymenia kotol.

Zima sa blíži a s ňou aj zdražovanie palív, ktorými domácnosti vykurujú. Domácnosti postihne nárast nákladov na teplo rôzne v závislosti od toho, aké palivá používajú, pretože medzi cenami jednotlivých surovín sú už dnes veľké rozdiely. Aj keď elektrina na burzách láme rekordy, elektrické kúrenie už nemusí byť túto zimu najdrahšou cestou.

Môžu za to zastropované ceny od Slovenských elektrární, ktoré sľúbil minister hospodárstva Richard Sulík. Je tu však obmedzenie – nezmenenú cenu 61 eur za megawatthodinu by platili domácnosti do spotreby štyroch megawatthodín. Všetko, čo by spotrebovali nad túto hranicu, by platili v cenách, ktoré budú plne odrážať vývoj na trhu.

Najväčšie rekordy dosahuje na trhoch plyn, pretože Európa sa bojí, že ho bude túto zimu nedostatok. Aj tu minister oznámil opatrenia, ktoré by mali januárový nárast ceny pre domácnosti výrazne skresať, zatiaľ však o nich vieme veľmi málo.

Zdražovanie postihlo aj najlacnejšiu vykurovaciu alternatívu – drevo. Ceny tlačí hore rastúci dopyt, keďže ľudia sa chcú preventívne zásobiť. Domy, ktoré vykurovali elektrinou, teraz siahajú po kotloch na tuhé palivo. Iné zas investujú do tepelných čerpadiel, ktoré síce nemajú vysoké prevádzkové náklady, no prvotná investícia do zariadenia môže byť vyše 10-tisíc eur.

Vladimír Balaj, energetický audítor dodávateľa Magna Energia, pripomína, že zmena vykurovania v rodinnom dome nie je úplne jednoduchá a nedá sa urobiť zo dňa na deň.

V tomto texte sa dočítate, čo vám hrozí a ako môžete stlmiť výrazné zdraženie.

Ak kúrite plynom

Domácnosti tento rok platia za plyn asi 43 eur za megawatthodinu, z čoho priemerná cena

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie