Denník N

Žili sme v ilúzii, že voda pod Žitným ostrovom bude vždy, no ani tá sa nestíha dopĺňať, hovorí expertka bratislavských vodární

Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Foto N - Tomáš Grečko
Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Foto N – Tomáš Grečko

Slovensko má v ústave zakotvený zákaz vývozu pitnej vody, no podľa Aleny Trančíkovej z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) možno sami budeme potrebovať v zásobovaní pitnou vodou pomoc od susedov.

Pomôžu nám susedia, keď my sami im vysielame signál, že odmietame byť solidárni?

Podľa nej by mal štát určiť aj to, ktorí podnikatelia majú prednosť pri čerpaní vody a v akom čase ju môžu míňať. Pri poľnohospodároch je napríklad reálne, že budú mať dovolené zavlažovať len v noci.

Situácia so suchom a pitnou vodou na západnom Slovensku je podľa Trančíkovej vážnejšia, než sa čakalo. Okolie Bratislavy dlho žilo v ilúzii, že zásoby pod Žitným ostrovom sú nekonečné. Nie je to tak.

V rozhovore sa dozviete:

  • prečo je tohtoročné sucho alarmujúce;
  • ako Bratislava a jej okolie žijú v ilúzii, že sa ich sucho a nedostatok pitnej vody netýka;
  • ako developeri aj majitelia studní spôsobujú, že zásoby vody v podzemných zásobárňach sa nestíhajú obnovovať;
  • prečo dnešný systém regulovania spotreby vody nefunguje;
  • že pri čerpaní vody z riek sa zabúda na to, že niečo treba nechať aj v prírode.
Vyschnutý potok v Malých Karpatoch. Foto N – Tomáš Grečko

O suchu sa hovorilo aj minulý rok a aj roky predtým. Je tento rok niečím výnimočný?

Tým, že už je asi tretí v rade. Suché roky sa reťazia za sebou a následky sa znásobujú. Povrchové a podzemné zásobárne vody sa nestíhajú zregenerovať, pretože suché obdobia nie sú prerušené dostatočne dlhými obdobiami, počas ktorých by bolo vlahy dosť.

Začiatkom leta sme písali o tom, že problémy spôsobené suchom trápia už aj obyvateľov v lokalitách, kde to predtým nebolo bežné. Môžu sa vôbec ešte nejaké oblasti spoliehať na to, že voda bude vždy?

V Európe ostáva už len veľmi málo krajín, ktoré nie sú zasiahnuté dlhodobým suchom. O niečo lepšie sú na tom škandinávske krajiny, ale aj tam pociťujú dôsledky klimatickej zmeny.

Na Slovensku sledujeme nový fenomén. Regióny, v ktorých aj v minulosti chýbala voda, boli zvyknuté, že pramene vysychajú až na konci leta alebo na jeseň. Ale teraz je nedostatok vody v obciach, ktoré také niečo doteraz nezažili, a navyše sa to deje na začiatku leta. Obce a mestá pod Malými Karpatmi, ktoré sú zásobované vodou z tamojších prameňov, zažívali, že im voda došla koncom leta. No tento rok prišlo drastické sucho už v júni. Je to spôsobené nielen nedostatkom zrážok, ale aj nárastom počtu domov, ktoré treba pitnou vodou zásobovať.

Prudký rozvoj v niektorých obciach a mestách znamená, že v budúcnosti sa bude dať zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou naprieč Slovenskom len vtedy, keď budú regióny medzi sebou solidárne.

O tom, že nás čakajú suché roky, sa predsa vedelo už dávno. Ako veľmi sedia vtedajšie predpovede s tým, čo zažívame dnes?

Budem úprimná.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie