Denník N

Ako dusia energie slovenské veľkofabriky. Kto už stojí, kto prepúšťa a aké sú ich najhrozivejšie scenáre

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
  • Oravské OFZ pre drahé energie stojí už od minulého mesiaca a žiarske Slovalco sa zastaví budúci mesiac. Podobného osudu sa boja aj ďalšie fabriky s energeticky náročnými výrobami.
  • Kto ešte neprepúšťa, často si nevie svoj výrobný plán urobiť ani len na najbližšie mesiace. Podniky nevedia, či náklady na energie nepredražia ich výrobky natoľko, že o ne odberatelia už stratia záujem.
  • Uprostred zdražovania energií sa do Európy začínajú tlačiť lacnejšie konkurenčné výrobky nielen z Číny, ale aj z Ruska.
  • Firmy žiadajú nie iba kompenzácie za drahšie energie od slovenskej vlády, ale aj účinnejšie bariéry voči dovozu z iných svetadielov.

Slovenské firmy už od jesene upozorňujú na to, že drahé energie ich nebudú len postupne oberať o zisky, ale že ich môžu aj pochovať. Tvrdia, že ak to majú prežiť, musí im pomôcť mimoriadnymi dotáciami vláda. Keďže tá na rozdiel od mnohých iných krajín doteraz žiadne nové podporné schémy nemá a ešte len teraz o nich začína diskutovať, podniky prešli od hrozieb a prosieb už aj k radikálnym rezom.

To, že oravské ferozliatinové závody OFZ všetky svoje pece vypli už v júli a žiarske hlinikárne Slovalco to isté urobia do konca septembra, je podľa predákov domáceho priemyslu predzvesťou možných oveľa širších problémov. Upozorňujú, že čím neskôr vláda prijme podporu pre firmy, tým budú následky energetickej krízy horšie. Práve preto, že konkurenčné fabriky z iných krajín Únie už pomocou od svojich vlád disponujú.

Zastavovaniu výroby i prepúšťaniu sú pritom vystavené nielen energeticky náročné veľkofabriky, ale aj mnohí ich subdodávatelia dopravných služieb či údržby. Odbory odhadujú, že pre drahé energie môže prísť o prácu veľmi rýchlo až 10-tisíc ľudí.

Denník E zisťoval, ako energie už teraz limitujú viaceré energeticky náročné domáce veľkofabriky a s akými následkami na výrobu kalkulujú v najbližších mesiacoch.

Nexis nemá výrobný plán ani na najbližší mesiac

Humenský výrobca syntetických vlákien do automobilových airbagov a lán Nexis Fibers, ktorý v Humennom zamestnáva 420 ľudí, v tejto chvíli síce svoje výroby ešte neredukuje a pracovníkov neprepúšťa, no podľa svojho generálneho riaditeľa Jána Kučeravého nevie, koľko a za koľko bude vyrábať ani len počas najbližšieho mesiaca september.

„Energie sú hotovou katastrofou. My sa až

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie