Denník N

Zo sveta technológií: Bill Gates chce liečiť rakovinu, Muskova esej pre čínsky cenzúrny úrad a Apple prepúšťa

Bill Gates. Foto – TASR/AP
Bill Gates. Foto – TASR/AP

Prinášame krátky súhrn toho najzaujímavejšieho zo sveta technologických firiem za posledné dni.

1. Bill Gates investuje do jadra a chce liečiť rakovinu

Americká firma TerraPower Billa Gatesa získala investíciu 750 miliónov dolárov, jej cieľom je vyvinúť alternatívne spôsoby výroby energie. Zaoberá sa primárne vývojom jadrových reaktorov šetrných k planéte, píše agentúra Bloomberg. Neodradila ich ani globálna kritika jadrových elektrárni po incidente vo Fukušime

Tretinu peňazí získali od juhokórejského konglomerátu SK, ktorý je vo svojej krajine jedným z hlavných dodávateľov elektriny. Získali aj grant ministerstva energetiky USA na program predvádzania pokročilých reaktorov (ARDP) a výstavbu svojej prvej elektrárne vo Wyomingu.

Malé modulárne jadrové reaktory sú podľa Gatesa budúcnosťou tohto priemyslu. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu sa ich na celom svete vyvíja viac ako 70. TerraPower chce snahy urýchliť aj na Západe a svoj prvý reaktor mať v prevádzke do roku 2028, informoval Czech Crunch. Priblížila ich k tomu aj najnovšia investícia.

O liečbe rakoviny: TerraPower má aj vlastný farmaceutický program nazvaný TerraPower Isotopes. Pracuje s izotopom mierne rádioaktívneho prvku aktínium-225. Na svete je tohto izotopu značný nedostatok, TerraPower k nemu však má prístup a snaží sa ho poskytnúť farmaceutickej komunite na vývoj účinných metód na boj proti rakovine. Konkrétne aktínium by do budúcnosti mohlo slúžiť napríklad na liečbu rakoviny prostaty.

Viac o téme: Bill Gates investuje do jádra. Jeho firma na malé reaktory získává miliardy, navíc chce léčit rakovinu (CzechCrunch)


2. Dve tváre Elona Muska: Na Západe obhajca slobody, v Číne spolupracuje s cenzúrnym úradom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Startupy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie