Denník N

Investičnú životnú poistku majú státisíce ľudí, na dôchodok nezarobí veľa. Odborníci radia, kedy ju treba zrušiť

Foto - TASR/AP/DPA
Foto – TASR/AP/DPA
  • Investičné životné poistky majú na Slovensku státisíce ľudí. Kto ich berie ako sporenie na dôchodok, pripravuje sa o zárobky. Dlhodobo vynášajú menej ako podielové fondy či ETF fondy.
  • Odborníci radia, kedy treba takúto poistku zrušiť alebo upraviť. Pozor na zmeny by si mali dať tí, ktorým sa zhoršil zdravotný stav a majú poistené riziko smrti. Novú poistku by už nemuseli dostať alebo by mala výluky. 

Mám tri investičné poistky a zistil som, že mi za celé tie roky nezarobili skoro nič. Sľubovali mi, že na dôchodok dostanem peniaze, no veľa ich asi nebude, hovorí Ján z Bratislavy. Na jednej iba investuje, poistenie tam ani nemá a aj po 15 rokoch má na účte len o dve percentá viac, než vložil. „Asi platím veľa na poplatkoch,“ hovorí. 

Drahé, so slabou návratnosťou a priveľmi komplikované je investičné životné poistenie (IŽP) v mnohých krajinách Európy, vyplýva zo štúdie Európskeho orgánu pre poisťovníctvo a osobné dôchodky (EIOPA). Na Slovensku podľa neho poplatky pri aktuálne predávaných IŽP odhryznú z výnosov viac, než je priemer v Európe, no rozdiel nie je dramatický.

Aj keď má svoje výhody, výnosy sú po

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie