Denník N

Nielen pohoda zamestnancov, ale aj vplyv na klímu. Čo ak dáva štvordňový pracovný týždeň naozaj zmysel

Výskum naznačuje, že skrátený pracovný čas by mohol prispieť k udržateľnosti znížením rozsahu výroby a spotreby. Foto – Unsplash/Elena Mozhvilo
Výskum naznačuje, že skrátený pracovný čas by mohol prispieť k udržateľnosti znížením rozsahu výroby a spotreby. Foto – Unsplash/Elena Mozhvilo

V debate o štvordňovom pracovnom týždni dlho zaznievali najmä dva hlavné argumenty – možné zlepšenie psychickej pohody zamestnancov a z neho vyplývajúce lepšie výkony v práci. Stále častejšie sa v nej však začína objavovať aj ďalší motív: vplyv na životné prostredie.

Keď sa Britka Lisa Gilbertová začiatkom júna zapojila do historicky najväčšieho testovania štvordňového pracovného týždňa, netušila, čo presne má očakávať. Že jej pokus zmenil život, však cítila už po dvoch mesiacoch.

„Teraz si môžem naozaj užiť víkend, pretože mám piatok na domáce práce a ďalšie drobnosti,“ pochvaľuje si zamestnankyňa banky v rozhovore pre CNN.

Tri dni voľna považuje za „fenomenálne“ – znamenajú totiž, že sa môže viac venovať synovi aj rodičom, o ktorých sa popri práci stará. „Už len keď chcem vziať mamu na prechádzku, môžem to urobiť bez pocitu viny. Zisťujem, že oveľa viac hovorím ‚áno, môžeme‘ ako ‚nie, prepáč, nemôžeme‘,“ pokračuje.

Pokus, pri ktorom bude 3 300 britských pracovníkov sedemdesiatich rôznych firiem pol roka pracovať len štyri dni v týždni, je jedným z mnohých projektov, ktoré sa v rôznych kútoch sveta snažia preskúmať, čo by sa stalo, keby sa pracovný týždeň končil o deň skôr.

Zástancovia myšlienky tradične argumentovali presne tým, čo opisuje Gilbertová: potenciálnym zlepšením psychickej pohody zamestnancov. Doterajšie výsledky experimentov zároveň naznačovali, že okrem zlepšenia osobných životov sa prínos môže prejaviť aj v ich práci a produktivite, na čom by v konečnom dôsledku mohli zarobiť aj zamestnávatelia.

Teraz však čoraz častejšie zaznieva aj ďalší argument, ktorý dosiaľ v debate až tak veľmi nerezonoval. Neupozorňuje už na osobné prežívanie ani produktivitu a na celú tému sa pozerá v širšom meradle – nemohol by byť štvordňový pracovný týždeň prospešný aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Životné prostredie

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie