Denník N

Čo pre vás znamená, že plyn už priteká na Slovensko aj cez plynovod z Poľska

Výstavba severného prepojenia s Poľskom sa začala v roku 2018 a jeho dokončenie sa omeškalo o rok. Foto N - Tomáš Hrivňák
Výstavba severného prepojenia s Poľskom sa začala v roku 2018 a jeho dokončenie sa omeškalo o rok. Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Nový plynovod spojí Slovensko až so severným LNG terminálom Świnoujście a umožní dopravu plynu od Baltského mora až po Jadran, respektíve Čierne more.
  • Po spustení podmorského plynovodu Baltic Pipe v októbri tohto roka sa ním bude môcť dopravovať aj plyn zo Severného mora.
  • Odhadované náklady na slovenskú časť boli 142 miliónov eur, výsledná suma však bola nižšia – 130 miliónov eur. Významnú časť pokryli grant EÚ a pôžička od Európskej investičnej banky.
  • Plynovod je pripravený na to, že sa doň bude okrem zemného plynu napúšťať aj zmes s vodíkom.

Plyn už môže na Slovensko prúdiť aj zo severu – z Poľska. Doteraz to bol jediný smer, ktorým k nám neprúdil. V piatok spustili premiéri oboch krajín – Eduard Heger (OĽaNO) za Slovensko a Mateusz Morawiecki za Poľsko – takzvaný „interkonektor” – plynovod, ktorý spája obe krajiny.

Plynovod pretína hranice na severovýchode Slovenska pri obci Palota zhruba desať kilometrov od Medzilaboriec. Vďaka novému prepojeniu si Slovensko udrží status európskej plynovej križovatky.

Slovensko má už potrubné spojenie s každým susedom

Mapa – Eustream

Otvorenie severoslovensko-poľského prepojenia je dôležitá správa pre slovenských odberateľov, domácnosti aj priemysel. Ten je oveľa lepšie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie