Denník N

Kollárove nájomné byty môžu dostať aj manželia, kde obaja zarábajú viac ako dvetisíc eur

Zákon o štátnej podpore nájomného bývania zastrešoval vicepremiér Štefan Holý. Foto – TASR
Zákon o štátnej podpore nájomného bývania zastrešoval vicepremiér Štefan Holý. Foto – TASR
  • Štát chce nájomné byty aj pre ľudí, ktorí majú dvojnásobné platy, ako je priemer na Slovensku.
  • Dvojizbový byt v Košickom kraji začne s maximálnym nájomným 399 eur, k tomu sa ešte prirátajú ceny energie a príspevky do fondov, a v ďalších rokoch aj inflácia.
  • Aspoň desatina bytov v projekte má byť pre ťažko zdravotne postihnutých občanov alebo tých, ktorí vyrastali v detských domovoch. Nie je jasné, koľko bytov má byť pre zamestnancov súkromných firiem.

Štátom zvýhodnené nájomné byty budú aj pre lepšie zarábajúcich, ako sa najprv zdalo. Môžu sa k nim dostať aj ľudia s viac ako dvojnásobkom slovenskej priemernej mzdy.

Ak bude o byt žiadať jednotlivec, v čistom môže zarobiť maximálne 1875 eur, čo dnes zodpovedá hrubému príjmu zhruba 2570 eur. Ak budú o byt žiadať dvaja partneri, môžu mať v čistom spolu ešte 3184 eur. To znamená, že každý by mohol v hrubom zarábať 2300 eur, čo je zhruba dvojnásobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku.

Čistý disponibilný príjem rodiny s jedným dieťaťom môže byť aj 4 040 eur. Do príjmu sa počítajú okrem platu a odmien všetky dávky aj doktorandské štipendium.

Podpredseda vlády Štefan Holý dal tesne pred koncom týždňa do pripomienkovania návrh nariadenia vlády o štátnych nájomných bytoch. Budú môcť o ne požiadať ľudia s čistým príjmom najviac

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie