Denník N

Ak vláda nič neurobí, bytovkám s vlastnou kotolňou zdražie plyn trojnásobne, niektorým aj viac

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Bytovkám s vlastnou plynovou kotolňou a s regulovanými cenami môže zdražieť plyn trojnásobne.
  • V prípade bytoviek bez cenovej regulácie to bude zrejme ešte horšie. Plyn na burze totiž v priebehu roka zdražel zhruba desaťnásobne. 
  • Domácnosti napojené na centrálne teplárne, ktoré kúria plynom, sa musia pripraviť najmenej na 140-percentný nárast. Dvíhajú sa však aj ceny ostatných palív.
  • Zmluvy na lacnejší plyn, o ktorých hovoril Richard Sulík, sa týchto skupín netýkajú a vláda zatiaľ o adresnej pomoci nehovorí.

Obyvateľom bytov hrozí ešte výraznejšie zdraženie tepla ako majiteľom rodinných domov. Je to najmä preto, že lacnejšie kontrakty na plyn, ktoré chystá vláda s SPP a ďalšími dodávateľmi, sa netýkajú bytoviek s vlastným vykurovaním ani tých, ktoré sú napojené na centrálne zásobovanie teplom (CZT).

Podľa údajov z najnovšieho sčítania obyvateľstva vykuruje plynom 66 percent bytov, čo predstavuje 1,5 milióna domácností. Keďže ide o najväčšiu časť populácie, v tomto článku sa budeme zameriavať na ne. A špeciálne sa tentoraz pozrieme na byty, keďže rodinným domom sme sa venovali minule.

Asi tretina obyvateľstva Slovenska je napojená na diaľkové vykurovanie, pričom viac ako polovica tepla sa pre nich sa vyrába zo zemného plynu. Ďalšia veľká skupina žije v bytových domoch s vlastnými kotolňami.

Dohromady ide o veľkú časť populácie, ktorej hrozí niekoľkonásobné zvýšenie nákladov, a vláda pre týchto ľudí nechystá žiadnu významnú podporu.

Aký vysoký bude nárast cien pre jednotlivé domácnosti, závisí aj od toho, či je bytovka zateplená, aká je jej geografická poloha, kedy uzatvárala zmluvu s dodávateľom a na aké dlhé obdobie alebo čím vykuruje tepláreň, na ktorú je bytový dom napojený. V nevýhode môžu byť aj nájomníci, ktorí žijú v mestských bytoch.

V tomto texte sa dozviete, čo vám hrozí, ak bývate v:

  • bytovke s vlastným kúrením a regulovanými cenami,
  • bytovke s vlastným kúrením a neregulovanými cenami,
  • nájomnom byte,
  • bytovke napojenej na diaľkové vykurovanie.

Bytovky s vlastným kúrením a regulovanými cenami

Regulované ceny plynu aj so všetkými poplatkami majú od Nového roka vzrásť o 170 percent, odhadol ešte v júli Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Medzičasom sa však situácia na trhu výrazne zhoršila, nárast celkovej ceny by preto mal byť viac než trojnásobný.

Regulované ceny majú nielen rodinné domy, ale aj niektoré bytové domy. V minulosti to boli tie menšie, ktoré sa zmestili do ročnej spotreby plynu 100 megawatthodín.

Medzi regulovaných odberateľov však mohli tento rok do apríla prejsť aj väčšie bytovky.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie