Denník N

Wie viel? Lacný lístok na vlak si kúpili milióny Nemcov, auto však opustil málokto

Foto - Facebook/Deutsche Bahn Personenverkehr
Foto – Facebook/Deutsche Bahn Personenverkehr

Nemci vyhodnocujú 9-eurový lístok na vlak, v tejto sume ho už neobnovia.

„Určite nám platia tie deväťeurové lístky na tento vlak?“ uisťujú sa mladšie sestry, keď nasadáme do vlaku z Berlína do Rostocku na severe Nemecka. Za bežných okolností by sme mohli na cestu do dovolenkovej destinácie pri Baltskom mori zabudnúť.

Cesta tam a naspäť by sa začínala minimálne na štyridsiatich eurách na osobu, teraz nás vďaka špeciálnemu lístku stojí len deväť eur aj s MHD v celej krajine.

Zábery preplnených vlakov zo začiatku leta síce nevyzerali veľmi lákavo, no po troch mesiacoch platnosti deväťeurového lístka si v tomto piatkovom vlaku každý pasažier nájde vo vlaku svoje miesto.

Hoci naši spolucestujúci nie sú reprezentatívna vzorka, väčšinou ide o seniorov, študentov alebo cudzincov a turistov, ktorí by za bežných okolností za takmer trojhodinovú cestu regionálnym rýchlikom nezaplatili 20 eur plus ďalších 2,40 za vlak, ktorý ide rovno ku moru.

Na druhý deň, počas posledného víkendu, kým lístok platí, hlásia nemecké železnice podobný nápor ako na začiatku leta. Tentoraz sa však k tomu pridávajú aj protesty za zachovanie lacného cestovania.

9-eurový lístok, zostaň

V Nemecku sa v stredu končí experiment s lacným cestovným na vlaky, ktorý so záujmom sledovala celá Európa. Teraz sa projekt vyhodnocuje a vedú sa debaty, či v ňom nepokračovať.

Na zachovanie deväťeurového lístka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Olaf Scholz

Železnice

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie