Denník N

Čo podmienky na odchod Matoviča znamenajú pre ekonomiku či rozpočet. A sú vôbec splniteľné? 

Premiér Eduard Heger hovorí o požiadavkách hnutia OĽaNO pre stranu SaS pred rokovaním vlády 31. augusta 2022 v Bratislave. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Premiér Eduard Heger hovorí o požiadavkách hnutia OĽaNO pre stranu SaS pred rokovaním vlády 31. augusta 2022 v Bratislave. Foto – TASR/Pavel Neubauer
  • Požiadavky hnutia OĽaNO na Richarda Sulíka, ktorými podmieňuje odchod Igora Matoviča z vlády, zahŕňajú nové dane, stámiliónové plošné výdavky či podporu rodičovského bonusu.
  • Mnohé z nich sa snažia kompenzovať rast životných nákladov, a aj keď by to znamenalo značný ideologický obrat, SaS by ich vzhľadom na vysokú infláciu a pre udržanie funkčnej vlády mohla akceptovať.
  • Matovičovo hnutie má však na ministra hospodárstva aj ťažko splniteľné požiadavky súvisiace s cenami energií.

Minister financií Igor Matovič odíde z vlády do parlamentu, čím splní podmienku strany SaS na zotrvanie vo vládnej koalícii. Hnutie OĽaNO však za odchod svojho šéfa, ktorý by vládu opustil spolu so svojím rivalom Richardom Sulíkom, chce splnenie 10 podmienok. Medzi nimi sú sociálne opatrenia za stovky miliónov eur, nové dane, ale aj odblokovanie novely zákona o dlhovej brzde.

Denník E sa pozrel na to, či sú požiadavky Matovičovho hnutia vôbec splniteľné a ako by to ovplyvnilo rozpočet a ekonomiku. Niektoré z nich by znamenali pre SaS ideologický obrat o 180 stupňov a iné – ako napríklad zabezpečiť lacnú elektrinu aj pre domácnosti, čo ňou vykurujú, a to bez vplyvov na štátny rozpočet – sú takmer nerealizovateľné. Navyše strana by musela bezvýhradne súhlasiť s novými daňami či výdavkami tak, ako ich navrhne ministerstvo financií.

Opatrenia, ako vyplatenie polovice trinásteho dôchodku alebo príspevok domácnostiam na energie, podľa premiéra Eduarda Hegera pomôžu ľuďom v ťažkých časoch inflácie a oslabenej ekonomiky. Na druhej strane hnutie požaduje zvýšenie dane z liehu, ako aj zavedenie dane z plynovodu a nákupu ruskej ropy.

Nenápadnou, ale jednou z kľúčových podmienok je súhlas SaS so zmenou ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, známeho ako zákon o dlhovej brzde. Ak sa jeho novela neprijme, vláda bude musieť budúci rok začať výrazne šetriť a na rok 2024 zostaviť vyrovnaný rozpočet. To by podľa expertov znamenalo drastické zhoršenie služieb štátu. Na druhej strane majú liberáli súhlasiť s rodičovským dôchodkovým bonusom, na ktorý bude štátny rozpočet doplácať štvrť miliardy eur ročne.

Predseda strany Sulík oznámil, že SaS je pripravená rokovať o požiadavkách OĽaNO, ale len keď odstúpi Matovič. On už demisiu prezidentke Zuzane Čaputovej podal v stredu ráno. Ministrov za SaS požiadal, aby zatiaľ do pondelka demisie nepodávali. Matovičovi tak chcú dať čas na odstúpenie a splnenie požiadavky SaS.

Podpora rozpočtu, dlhovej brzdy a dôchodkového zákona

OĽaNO chce od SaS, aby podporila

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Dane a odvody

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie