Denník N

Okrem lacnej elektriny chce Sulík zastropovať pre domácnosti aj ceny plynu. Štátnu pomoc majú dostať aj podniky

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Zastropovaná cena elektriny 61 eur za megawatthodinu bude na 85 percent spotreby z roku 2020. Všetko nad túto hranicu sa bude účtovať za regulovanú cenu.
  • Pomohlo by to najmä domácnostiam, ktoré elektrinou vykurujú a predošlé opatrenie ich obchádzalo.
  • Lacnejší plyn na budúci rok by mali dostať všetky domácnosti automaticky.
  • Podniky budú môcť žiadať o kompenzácie nákladov na elektrinu aj plyn.

Vláda dnes opäť nerokovala o avizovaných návrhoch na zníženie vysokých trhových cien elektriny a plynu. Odôvodnila to potrebou najskôr schváliť v parlamente potrebné zmeny zákonov. Namiesto toho ministerstvo hospodárstva predstavilo nové pravidlá, ktoré by mali s cenami energií pomôcť domácnostiam aj podnikom.

Pre firmy je to novinka. Kým doteraz sa o štátnej pomoci nehovorilo, ministerstvo po novom navrhuje kompenzácie vysokých nákladov na energie. Návrh však musí prejsť Európskou komisiou.

Čo sa týka domácností, avizovaná pomoc by sa mala rozšíriť. Pri elektrine by sa mal zrušiť pôvodne navrhovaný strop na štyri megawatthodiny. Namiesto toho budú z lacnejšej elektriny od Slovenských elektrární najviac profitovať domácnosti, ktorým sa darí šetriť. Je to dobrá správa pre tých, ktorí elektrinou kúria, pretože nové opatrenie môže pokryť aj viac ako štyri megawatthodiny spotreby.

Zmena nastala aj pri plyne. Najskôr sa hovorilo, že lacnejšie kontrakty budú ponúkať iba niektorí dodávatelia. Podľa nových pravidiel by však lacný plyn zo zásobníkov v Dolných Bojanoviciach mali dostať všetci dodávatelia, čo sa premietne do cien pre všetky domácnosti. Nemalo by teda záležať na tom, u ktorého dodávateľa je odberateľ zazmluvnený.

Elektrina pre domácnosti

Pre domácnosti stále platí dohoda so Slovenskými elektrárňami, ktoré majú ročne dodať 6,1 terawatthodiny za cenu 61 eur za megawatthodinu. Zastropovaná cena má byť na roky 2023 a 2024.

Nový je spôsob, akým sa prerozdelí pre domácnosti.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie