Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Európa zvažuje najväčšiu zmenu energetického trhu za 25 rokov

Ursula von der Leyen. Foto - TASR/AP
Ursula von der Leyen. Foto – TASR/AP
  • Hovorí sa o dočasnom stanovení maximálnej ceny energie aj o dlhodobej reforme.
  • Európa aj Slovensko chystajú pravidlá pre autonómne vozidlá.
  • Geotermálnej energii pomáha energetická kríza.

Pripravili Barbara Zmušková, Radovan Geist, Michal Hudec, Irena Jenčová.

1. Európa zvažuje najväčšiu zmenu energetického trhu za 25 rokov

Minulý týždeň české predsedníctvo EÚ navrhovalo zvolať špeciálny energetický samit a preskúmať možnosti cenových stropov. Debata sa odvtedy posunula ešte ďalej a dnes sú na stole aj systémové zmeny celého energetického trhu.

Stretnutie sa nakoniec uskutoční na budúci týždeň. Dovtedy budú každodenné správy o nových rekordoch v cenách energií tlačiť na európskych ministrov, aby našli riešenie. Také, ktoré by zmazalo nutnosť odpútať sa od ruského plynu, však neexistuje.

O čo ide

Stúpajúce ceny energií sa stávajú témou číslo jeden európskej politiky. Nejde pritom iba o drahý plyn. Rekordne drahá je aj elektrina, ktorej časť sa z neho vyrába. V rámci dnešného systému sú totiž na seba ceny napojené. Odvodzujú sa od najdrahšieho zdroja potrebného na naplnenie dopytu, ktorým je momentálne plyn.

Situácia je vážna. Ceny na trhu sú také vysoké, že reálne hrozí, že mnohí Európania nebudú vládať platiť svoje účty. Len na ilustráciu, v piatok 26. augusta oznámili Nemecko a Francúzsko rekordné ceny elektriny, pričom nemecká cena vyskočila na 995 eur za megawatthodinu, zatiaľ čo francúzska presiahla 1 100 eur. Minulý rok stála elektrina 85 eur v oboch krajinách.

Aké sú scenáre

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie