Denník N

Trh s elektrinou zlyhal, treba zaviesť cenové stropy, hovoria viacerí ekonómovia v paneli expertov

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keďže elektrina na burze stojí niekoľkonásobne viac, ako sú jej výrobné náklady, viacerí ekonómovia z Panela expertov odporúčajú zavedenie cenových stropov.

Elektrárne by pri nich aj naďalej zarábali, ale ich zisky by neboli premrštené. Domácnostiam aj firmám by sa aspoň zmiernil rast cien.

Ekonóm prezidentskej kancelárie Libor Melioris očakáva veľké štátne zásahy, keďže trh prestal fungovať a aktuálne ceny sú likvidačné pre všetkých odberateľov. Zavedenie cenových stropov pripravuje Európska komisia a svoju verziu pripravuje aj ministerstvo hospodárstva.

Napríklad ekonóm Martin Vlachynský však hovorí, že lepším riešením je adresná pomoc a kľúčové je napríklad to, či pobežia nemecké jadrové elektrárne alebo či sa dokončí plynovod zo Španielska do Francúzska.

Aktuálna otázka v Paneli expertov Denníka E znela:

Ako by mala Európa a naša vláda reagovať na posledné skokové zvýšenie cien energií? 

Doteraz odpovedali: Pavol Suďa, Libor Melioris, Maroš Ovčarik, Martin Vlachynský, Michal Lehuta, Karel Hirman, Lívia Vašáková, Peter Kažimír.

Najprv stručný výber z odpovedí: 

Pozdáva sa mi návrh Európskej komisie zastropovať realizačné ceny elektriny tak, aby výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov, jadra aj uhlia mali spoločensky prijateľný zisk v nasledujúcich kritických mesiacoch a zároveň aby neregulovaná cena plynu viedla k jeho obozretnejšiemu využívaniu vo výrobe elektrickej energie. Tento model by mohol významne schladiť trhovú horúčku. Riziká

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Panel expertov

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie