Denník N

Čo urobí s vaším mesačným účtom úspora 15 percent elektriny, ktorú od vás očakáva Sulík

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ceny elektriny pre domácnosti zrejme stúpnu, aj keď sa vláde podarí dotiahnuť dohodu o lacných dodávkach so Slovenskými elektrárňami. 
  • Sulíkov odhad, s ktorým v pondelok prišiel na vládu, bol príliš optimistický. 
  • Bez dohody s elektrárňami obyvateľom hrozí najmenej trojnásobné zvýšenie celkovej ceny. 

Richard Sulík (SaS) tesne pred opustením stoličky ministra hospodárstva ukázal ceny elektriny, ktoré by mali platiť domácnosti na budúci rok. Prezentoval ich v tabuľke, ktorú si vytlačenú na papieri formátu A4 priniesol na pondelkové zasadnutie vlády.

Na nej mali ministri riešiť opatrenia proti rastúcim cenám energií. Nič však neschválili, rokovanie bolo podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka (SaS) len „informatívne”.

Sumy, ktoré novinárom ukázal minister Sulík, by mali platiť iba za predpokladu, že sa podarí dotiahnuť prerozdelenie zlacnenej elektriny od Slovenských elektrární.

Sulík zopakoval, že cena základnej – takzvanej silovej elektriny, by mala byť rovnaká ako v tomto roku, čiže 61 eur za megawatthodinu.

Sulík sa pokúsil spraviť aj odhad celkovej ceny, ktorá okrem silovej elektriny zahŕňa aj ďalšie poplatky, viaceré z nich však ešte nie sú známe. Na prvý pohľad to zo Sulíkových prepočtov vyzerá tak, že celková cena by mala medziročne mierne klesnúť.

Podľa informácií z trhu sa však treba skôr pripraviť na mierny nárast, keďže dva neznáme poplatky sú práve tie, ktoré sa majú zvýšiť.

Ich výšku pred začiatkom budúceho roka stanoví Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten ich zatiaľ nekomentoval.

Sulíkov odhad, ktorý priniesol na vládu

Denník E sa na čísla pozrel a doplnil ich vlastnými prepočtami a informáciami, ktoré sa mu podarilo získať z rokovania vlády. Tie na rozdiel od Sulíka počítajú s výrazným nárastom dvoch poplatkov, z ktorých sa financuje distribúcia a diaľkový prenos elektriny.

Na základe týchto informácií sme odhadli rozdiel v mesačných platbách za elektrinu pre domácnosť podľa toho, či sa jej podarí ušetriť aspoň 15 percent spotreby oproti referenčnému roku, ktorým by mal byť rok 2020.

Lacná elektrina od Slovenských elektrární má byť totiž iba na prvých 85 percent spotreby, keďže vláda viac nevybavila.

Rozdiely medzi jednotlivými domácnosťami sa hýbu od 30 eur mesačne až po takmer 100 eur podľa toho, na čo klient elektrinu používa. Za rok potom môže rozdiel byť viac ako tisíc eur.

Vypočítali sme rozdiely pre tri typy domácností:

  1. Máte v domácnosti nízku spotrebu elektriny a nepoužívate ju na vykurovanie ani ohrev vody.
  2. Vaša spotreba je vyššia napríklad preto, že oveľa viac pracujete z domu a využívate veľa energeticky náročných spotrebičov.
  3. Bývate v domácnosti s elektrickým vykurovaním a ohrevom vody.

Takto sa prejaví výsledok šetrenia v mesačných účtoch za elektrinu podľa odhadu Denníka E:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Richard Sulík

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie