Denník N

Energie odstavujú aj odvetvie hladových dolín. Magnezitka z Hnúšte výrobu vypla, jelšavská ju znižuje

Magnezitka Intocast Hnúšťa. Foto - Intocast
Magnezitka Intocast Hnúšťa. Foto – Intocast
  • Pre drahé energie sa vypína výroba v ďalšom priemyselnom odvetví – v spracovaní magnezitu, z ktorého sa vyrábajú odolné materiály do hutníckych pecí, ale aj farmárske krmivá.
  • Niektoré magnezitky už stoja a iné znižujú výkony. Často sa pritom nachádzajú v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou a dohromady zamestnávajú až 2 500 ľudí.

Po oravských a žiarskych hutníkoch sa pre drahé energie vypína výroba v ďalšom dôležitom odvetví. Je ním spracovanie magnezitu, ktorý má široké využitie – od výroby žiaruvzdorných výmuroviek do pecí hutníkov či sklárov až po produkciu prísad do hnojív a kŕmnych zmesí pre zvieratá.

Aj spracovanie magnezitu je totiž energeticky mimoriadne náročné. Pece na jeho vypaľovanie spotrebujú veľa zemného plynu.

Jeden veľký domáci spracovateľ magnezitu z Hnúšte už väčšinu svojej výroby odstavil úplne a ďalší z Jelšavy výkon redukuje a bojí sa, čo bude budúci rok, keď mu vyprší zmluva na lacnejší plyn.

Nebezpečné je aj to, že magnezitky ležia v oblastiach s najvyššou nezamestnanosťou v krajine. Ľudia, ktorých tu prepustia, si teda ťažšie budú hľadať novú prácu. Niektoré firmy majú zamestnancov už teraz doma na čiastočných mzdách a iné tento krok zvažujú. No chystajú sa aj na ich úplné prepustenie.

Ako energie drvia magnezitky

  • Podnik Intocast ovládaný rovnomennou nemeckou firmou svoje pece

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie