Denník N

Nakoľko je Európa pripravená na zimu bez ruského plynu? (grafy)

Plyn cez plynovod Nord Stream 1 už týždeň netečie a Rusi povedali, že pokiaľ budú sankcie, tak ani nepôjde. Stále do Európy prúdi ruský plyn cez iné kanály (napríklad plynovodom Bratstvo, ktorým ide aj na Slovensko), no ani to nemusí byť navždy.

Európska únia zvažuje zaviesť cenové stropy na ruský plyn, na čo v stredu ruský prezident Vladimir Putin reagoval s tým, že Rusi môžu škrtnúť dodávky všetkých surovín do Európy.

„Ak to pôjde proti našim záujmom, nedodáme nič: plyn, ropu, uhlie ani vykurovací olej,“ povedal podľa Reuters.

Analytici tak hovoria, že Európa sa musí pripraviť na reálnu možnosť, že túto zimu nepríde žiaden ruský plyn. Je to hlavná páka, akú má Putin na štáty EÚ, aby nepodporovali Ukrajinu vo vojne.

Analytik think-tanku Bruegel Simone Tagliapietra preto uviedol pre Financial Times, že zima bez ruského plynu by sa mala brať ako stredový scenár.

„Tok plynu z Ruska už nehrá žiadnu úlohu v mojich kalkuláciách,“ povedal nemecký minister pre ekonomiku a klimatické zmeny Robert Habeck.

A hoci sa posledné dni hovorí hlavne o cenách plynu a elektrickej energie (v piatok preto budú zasadať aj európski ministri), otázka tiež je, či plynu bez ruských dodávok budeme mať vôbec dostatok.

„EÚ má dva kľúčové problémy s plynom a elektrinou A: množstvo, B: cenu. Kým politická debata sa teraz zameriava na B (cenové stropy), kľúčovou prioritou by malo byť A (napríklad cez zníženie dopytu),“ napísal analytik Tagliapietra na Twitteri.

Bruegel, ale aj spoločnosť Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) vydali posledné dni samostatné správy o tom, ako je na zimu s malými alebo nulovými dodávkami ruského plynu pripravená Európska únia.

Aké máme zásoby?

Začnime súčasnou situáciu. To, že zima bude ťažká a Rusi môžu zastaviť prívod plynu do Európy, sa hovorí od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a zavedení sankcií. Krajiny sa na to pripravovali diverzifikovaním zdrojov.

Vďaka tomu sú v priemere zásobníky plynu v EÚ naplnené na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie