Denník N

Spotreba elektriny vám poskočila a nahneval vás 85-percentný strop? Mal by sa vás týkať iný výpočet

Ilustračné foto N - Tomáš Grečko
Ilustračné foto N – Tomáš Grečko
  • Zlacnenej elektriny od Slovenských elektrární nebude dosť na pokrytie 100 % spotreby domácností.
  • Rezort hospodárstva preto navrhuje, aby ju dostali len do výšky 85 % minulej spotreby, 15 % by mali ušetriť.
  • Na plošné uplatňovanie tohto limitu by však doplatili odberatelia, ktorí v minulosti napríklad v dome nebývali a neskôr im stúpla spotreba. Alebo tí, ktorí už svoju spotrebu znížili a ďalšie šetrenie by pre nich bolo veľmi náročné.
  • V individuálnych prípadoch by sa preto mala hranica počítať nie podľa spotreby v minulosti, ale z priemeru v skupine podobných odberateľov.

Strop 85 % zo spotreby, do ktorého by mali domácnosti získať budúci rok zlacnenú elektrinu, by sa nemal aplikovať rovnako na všetky domácnosti. Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS) v utorok ukázal, ako si plánujú poradiť so situáciami, keď ľuďom dramaticky medziročne narástla alebo klesla spotreba.

Mnohí z nich nás upozornili, že im hrozí prudké zvýšenie ceny, aj keď sa správajú šetrne. Galek totiž ešte predtým hovoril, že lacnú elektrinu dostanú ľudia na 85 % spotreby z roku 2020 alebo 2021, podľa toho, čo je pre nich výhodnejšie.

Pre viacerých odberateľov by to bolo aj tak nespravodlivé.

Napríklad:

  • Človek nebýval v referenčnom roku, teda v roku 2020 alebo 2021, vo svojom dome, ale v zahraničí a jeho spotreba bola nízka. Keď sa vráti domov, prudko mu stúpne.
  • Rodina dočasne v dome nebývala pre rekonštrukciu. Opäť – odberné miesto vykázalo v referenčnom roku nízku spotrebu, ktorá neskôr stúpla.
  • Ľudia vymenili plynový kotol alebo pec na tuhé palivo za tepelné čerpadlo či elektrické vykurovanie. Alebo auto so spaľovacím motorom za elektromobil. Je to ekologickejšie a pomáha to znížiť závislosť od ruského plynu a ropy, čiže domácnosť sa správa zodpovedne. Spotreba elektriny im však stúpla.

Predpokladajme, že vo všetkých troch prípadoch sa spotreba oproti roku 2020 zvýšila, no nie preto, že by plytvali. Preto by bolo neférové, keby vláda týmto domácnostiam zabezpečila lacnú elektrinu iba do výšky 85 % spotreby z roku 2020 a za všetko navyše by museli platiť vysoké aktuálne ceny.

Alebo iný príklad: Domácnosť už dnes šetrí, ako sa len dá. Napríklad už pred tromi rokmi namontovala inteligentné merače a nízkoenergetické spotrebiče. Spotreba jej klesla dávnejšie a priestor na úspory sa vyčerpal. Takáto domácnosť má nevýhodu oproti inej, ktorá doteraz nešetrila a teraz má na úspory veľký priestor.

Na ministerstve chápu, že by to bol problém, a snažia sa túto pomoc upraviť.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie