Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Je energetická kríza len predzvesťou novej globálnej ekonomickej krízy?

Ilustračné foto - TASR/DPA
Ilustračné foto – TASR/DPA

Jeden z mojich najobľúbenejších sloganov je ten, že predvídať je ťažké, zvlášť budúcnosť. Navyše je to aj nebezpečné, najmä ak sa zameriate na predpovede v krátkom časovom horizonte, v ktorom si ešte ľudia pamätajú, čo ste predvídali.

Dobrým príkladom je dnešný rast inflácie, ktorý väčšina analytikov a aj trhy považovali pred rokom a pol za krátkodobú záležitosť spôsobenú najmä vysokým odloženým dopytom z lockdownov a nízkou ponukou z dôvodu spretŕhania dodávateľských reťazcov. Ukázalo sa, že pesimisti mali pravdu, aj keď platí, že vojnu Ruska proti Ukrajine predvídal málokto a jej príspevok k rastu cien (najmä) energií je značný.

Svet a v rámci neho najmä Európa dnes teda stále čelí vysokej inflácii a navyše stojí pred nadchádzajúcou zimou pred vážnou energetickou krízou. Sú však aj takí, ktorí tvrdia, že ide len o malú časť problému, ktorému bude musieť svet čeliť.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ceny energií

Inflácia

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie