Denník N

Najviac hypoték vybaví klientom z onlinu. Ľudia často skúšajú aj špekulovať, hovorí maklér FinGO.sk

Foto: FinGO.sk
Foto: FinGO.sk

Lukas Poláček sa vlani stal najlepším maklérom Trhoviska broker poolu FinGO.sk. Ide o platformu, ktorá finančným sprostredkovateľom pravidelne prináša nové obchodné príležitosti. Je to super priestor na získavanie klientov. Trhovisko mi veľmi pomohlo zdokonaliť sa v úveroch,” hovorí maklér. FinGO.sk podľa jeho slov bude na sile stále len naberať, preto ho odporúča aj iným.

Poláček v rozhovore opisuje aj to:

  • v čom sú online klienti iní
  • prečo má najradšej hypotéky
  • ako mu Trhovisko pomáha v biznise
  • prečo sa oplatí pridať k broker poolu FinGO.sk

Za rok 2021 vás FinGO.sk ocenilo ako najlepšieho makléra v Trhovisku. Čo na tomto nástroji najviac oceňujete?  

Oceňujem hlavne to, ako skvele Trhovisko funguje. Mám známych z iných spoločností a viem, že niečo podobné majú aj iné firmy. Ale nikde to nefunguje tak ako vo Fingu, že z tohto online systému máme aj reálnych klientov. Trhovisko mi veľmi pomohlo zdokonaliť sa v úveroch, keďže tých som mal najviac práve odtiaľto. Mesačne viem v Trhovisku získať približne 3 až 5 klientov, ktorým niečo aj reálne sprostredkujem. Je to super priestor na získavanie klientov.

Môžete bližšie popísať, ako prebieha vaša práca s online klientmi?

Na začiatku je dôležitá práca call centra, vďaka nemu už klient aj maklér približne vedia, čo ich čaká. Pre klienta je to informácia o pridelení makléra, maklér zas na základe vstupných informácií vie, čo približne chce klient riešiť. To je to, čo je rozdielne od tzv. „studeného” kontaktu.

Čo chcú klienti z Trhoviska najčastejšie riešiť? 

Väčšinou sa zaujímajú o hypotéky a sú trošku odlišní od klientov, ktorých máme z iných kanálov. Od začiatku s nimi komunikujeme ich požiadavku, no tým, že sa venujem komplexnému poradenstvu, tak im vysvetľujem celé moje pracovné portfólio a v čom všetkom spočíva moja služba pre nich. Pre niektorých ľudí je to zaujímavé, ale niektorí chcú vybaviť len tú hypotéku. Ale tak to funguje asi vo všetkom, aj v iných oblastiach. Nie všetci chcú vždy všetko naraz.

Pôsobíte v hlavnom meste, kde je najvyšší dopyt po bývaní a ceny realít raketovo rastú. Kupujú si vaši klienti aj investičné byty?

Ceny nehnuteľností sa zvýšili, no mali sme tu obdobie rekordne lacných hypoték. Historicky banky klientom nikdy nepožičiavali na bývanie za také lacné peniaze ako v posledných rokoch. Preto sa stalo trendom vlastniť nehnuteľnosť nielen na vlastné bývanie, ale aj investičnú, ktorú klienti využijú do budúcna, pre deti a podobne. Minulý rok sa ku mne dostalo mnoho klientov, ktorí vlastnia v priemere 2 až 3 nehnuteľnosti. Uvidíme ako sa tento trend otočí, keďže sa úroky zdvihli o niekoľko percent. Náklady budú oveľa vyššie a tým pádom pre niekoho nezvládnuteľné. Hlavne pre klientov, ktorí majú svoje financie spočítané „na chlp”.

Aký najvyšší úver ste klientom vybavili, prípadne ako najrýchlejšie?

Čo sa týka výšky úveru, s jedným klientom som riešil objem úveru okolo 600 000 eur, ale museli sme to rozložiť do viacerých hypoték a bánk. Najrýchlejšie sa mi podarilo vybaviť hypotéku za 7 dní od žiadosti až po čerpanie. Čo mi utkvelo v pamäti je, že sa mi podarilo vybaviť hypotéku klientovi, ktorý mal exekúciu a ďalšiemu, ktorý mal zosplatnený úver, o ktorom ani nevedel. Doteraz sa nad tým zamýšľame so vzťahovým manažérom jednej banky, ako sa nám toto podarilo vybaviť.

Je podľa vás ťažšie byť finančným maklérom práve v Bratislave? Je tu komunikácia s klientmi o niečo náročnejšia ako v iných regiónoch?

Práca finančného makléra je vo svojej podstate jednoduchá. Ťažšie je byť neustále vzdelaný, keďže podmienky, úroky a celkovo situácia na trhu sa denne mení. Preto aj my absolvujeme neustále školenia a rôzne konferencie s našimi partnermi vo všetkých sektoroch. Čo sa týka klientov, komunikácia s nimi je dnes o niečo sofistikovanejšia ako kedysi.

Foto: FinGO.sk

Ako to myslíte? 

Dnešní klienti toho vedia viac, snažia sa byť v obraze a často aj skúšajú špekulovať. No podľa mňa je to len výhoda, lebo tým pádom keď začnem s ním komunikovať, sám uvidí či rozprávam k veci a či ho mám čím zaujať natoľko, aby chcel so mnou spolupracovať. V Bratislave je potenciál veľký, no ten potenciál je vlastne všade. Každý človek nás potrebuje, každý človek využíva nejaký produkt na finančnom trhu, len musí dostať príležitosť na to, aby to mohol zistiť.

Vo veku 26 rokov máte za sebou viac manažérskych pozícií. Prečo ste vlastne presedlali na finančné sprostredkovanie? 

V prvom rade som v predchádzajúcej práci mal pocit, že sa už nemám kam posúvať. Dostal som sa na najvyššiu pozíciu vo firme a keď som videl svoje dlhoročné kolegyne, mal som pocit, že už nie je žiadna cesta a vízia, čo by ma ťahala vpred. To bol ten zlom. Som človek, pre ktorého je zmena a rast prirodzenou súčasťou života a keď to v živote necítim, tak hľadám riešenie. Zmena prišla nečakane, doteraz hovorím o akejsi „náhode”, ktorá mi zmenila život. Náhodu myslím v úvodzovkách, keďže náhody neexistujú.

Čo vás najviac napĺňa práve na práci finančného makléra?

Baví ma na tom tá rôznorodosť. Každý klient je iný, špecifický a každé poradenstvo je potrebné nastavovať individuálne. O klientov sa starám komplexne, takže im nastavujem celé portfólio tak, aby využívali všetko, čo im dnešný trh ponúka. Je to ako skladačka, ktorá dáva význam vtedy, keď jedno nadväzuje na druhé. No najviac mi k srdcu prirástli hypotéky, práve aj vďaka nášmu jedinečnému systému Trhovisko, ktorý mi priniesol najviac klientov práve na hypotéky. Svet hypoték je obrovský kolos informácií, kombinácií, pravidiel a kritérií, a to je práve to, čo sa mi na tom páči.

Ste súčasťou spoločnosti F-One, ktorá pôsobí v broker poole FinGO.sk. Ako sa vám s FinGO.sk spolupracuje?

Naša centrála nám pomáha hádam vo všetkom. Od zazmluvnenia nového kolegu, cez spracovanie a kontrolovanie zmlúv až po prísun najnovších informácií z finančných inštitúcií. Obrovskou výhodou je, že na centrále máme oddelenia na každý finančný sektor, kde pôsobí úžasný tím ľudí, ktorí sa venujú danej problematike a sú nám vždy nápomocní. Či už sú to úvery, poistenie, investície, či zlato alebo dôchodok. Na všetko máme tím odborníkov, ktorým vieme kedykoľvek zavolať a poradiť sa, čo je skvelé.

Odporučili by ste tento broker pool aj iným finančným sprostredkovateľom?  

Určite áno. Keď prijímam maklérov aj k sebe do kancelárie, vždy im vysvetľujem kto sme, aká je naša pozícia na trhu a kam smerujeme. Máme viac konkurenčných výhod, vďaka ktorým sa líšime od iných spoločností. Či už je to Trhovisko, obrovské množstvo partnerov a produktov, ktoré vieme klientom sprostredkovať. Takisto neskutočná podpora z našej centrály či silný online priestor, kde si myslím, že jednoznačne vedieme. A keďže viem kam smerujeme, viem že Fingo bude na sile stále len naberať.

Chcete aj vy spolupracovať s FinGO.sk? Napíšte nám na [email protected]. Našich obchodných riaditeľov nájdete na celom Slovensku, radi si s vami dohodnú osobné stretnutie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie