Denník N

Vicepremiér Holý: Nájomné byty budú dostupné, nie lacné. Aj keď rozumiem, že ľudia by chceli všetko lacno

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina) mal za úlohu pripraviť riešenie, ako sa k ľuďom s podporou štátu dostane viac nájomných bytov. Predseda Boris Kollár ešte pred voľbami v natočenom videu sľuboval, že budú o tretinu lacnejšie, než je komerčný nájom. Nedávno ukázali cenovú mapu, ktorá však lacné nájomné byty nepotvrdila.

Holý v rozhovore presviedča, že ich ceny treba porovnávať s hypotékou a nie s komerčným nájmom, lebo tomu chýbajú relevantné dáta. Keď sa porovnajú s hypotékou, vyjdú aj o polovicu lacnejšie.

Podľa neho je reálne, že na začiatku bude v ponuke 5- až 10-tisíc bytov a potom budú pribúdať ďalšie. Veľkí developeri majú podľa neho v príprave 20-tisíc bytov a niektorí z nich, ako Cresco a Lucron, majú pripravené pozemky na výstavbu, už dlhšie rátajú s tým, že niečo dajú aj na nájomné bývanie, a čakajú len na to, či bude systém zaujímavý. A buď sa do toho pustia teraz, alebo neskôr.

Opakuje, že nejde o sociálne byty, ale o bývanie pre ľudí s plus-mínus priemerným príjmom a dobrým zamestnávateľom, ktorý im dá aj príspevok na bývanie. „Nikoho z toho nevylučujem, len na to musí mať a podmienky oproti hypotéke sú jednoduchšie splniteľné.“

Začnime najprv aktuálnym dianím. Po odstúpení ministrov za SaS máme menšinovú vládu. Chce sa vám byť v takej vláde?

Mám taký dobrý zvyk, že všeobecné politické otázky nekomentujem, a toho sa budem držať ďalej.

Nebojíte sa toho, že vám nebudú prechádzať zákony?

Určite ste si všimli, že moja legislatíva prešla parlamentom buď ústavnou väčšinou, alebo takmer ústavnou väčšinou. Nájomné byty okrem troch poslancov, ktorí sa zdržali, podporili všetci v rámci celého politického spektra. Ani doteraz som sa nespoliehal na to, že politicky zlomím palicu, a išiel som do toho s tým, že v parlamente strávim veľké množstvo času. Myslím si, že debaty budú ďalej pokračovať v štandardnom režime. Ak niekto z toho bude chcieť robiť politiku, na to nemám vplyv.

Keď príde do parlamentu ďalší váš zákon, budete o jeho podpore rokovať aj s tarabovcami alebo ĽSNS?

Doteraz som s nimi nerokoval a nepredpokladám, že s nimi budem osobitne rokovať. Určite budeme primárne debatovať so SaS. Doteraz pri mojich zákonoch vždy reagovala pozitívne, pretože mali pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie a diskutovali sme s nimi o tom.

Nevyzeralo to vždy tak, že SaS s vašimi návrhmi súhlasí. Napríklad pri nájomných bytoch to pôsobilo skôr ako nejaký obchod v rámci koalície. 

My neobchodujeme.

Budete však v takom prípade hľadať podporu aj inde ako v SaS?

Niektoré zákony viete kultúrne presadiť, niektoré zákony neviete a ja do nekultúrnych riešení nepôjdem.

V kuloároch sa spomínalo, že ste jedným z kandidátov na ministra spravodlivosti, pričom by sa váš úrad spojil s týmto ministerstvom. Bola taká debata?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Rozhovory

Sme rodina

Štefan Holý

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie